ГоловнаЕкономікаДержава

Коли міністерства почнуть звітувати за використані кошти?

Слід констатувати той факт, що державні органи не спішать відкривати інформацію про використання коштів платників податків. 39 з 74 центральних органів виконавчої влади (міністерства, агентства, інспекції тощо) не публікують жодної інформації про використання коштів бюджету. Деякі урядові установи умудряються не тільки не публікувати інформацію, яка передбачена в Бюджетному кодексі, але і просять оплатити гроші за її надання.

Фото: www.kommersant.ua/Александр Яловой

Яскравим прикладом закритості є Міністерство культури. На їх офіційному веб-сайті відсутня будь-яка інформація про використання бюджетних коштів. Хоча Бюджетним кодексом передбачено публікацію даної інформації.

У 2014 році бюджет Мінкульту становив 2 млрд. 487 млн.грн. Звіту про використання цих коштів немає. У 2015 році бюджет Міністерства становить 2 млрд. 112 млр.грн. і відсутня детальна інформація на, що ці кошти будуть витрачені.

Звернувшись до Міністерства із запитом на отримання публічної інформації та надання електронних копії паспортів бюджетних програм, Мінкульт офіційно зізнався, що він їх немає і він далі продовжує жити в «кам’яному» віці.

Виходячи з його відповіді роблю висновок, що в нього немає комп’ютерів та сканерів для того, щоб надати в електронному вигляді інформацію про використання коштів.

Державний службовець вищого рангу, заступник Міністра культури – керівник апарату – Ю.Зубко чесно зізнався, що він порушив статтю 28 Бюджетного кодексу України в частині висвітлення інформації.

Чи буде він притягнутий до відповідальності?

Статтею 28 Бюджетного кодексу передбачено публікацію на власних веб-порталах паспортів бюджетних програм та звітів про використання паспортів бюджетних програм.

Правильно сказала Марґарет Тетчер: «Немає ніяких державних грошей, є гроші платників податків».

Коли настане час, щоб вся інформація про використання коштів державного бюджету була відкритою та доступною для будь-якого громадянина?

11 лютого Верхована Рада України прийняла Закон України «Про відкритість використання публічних даних». Відповідно до цього Закону та рішень Уряду, Міністерство фінансів зобов’язане запустити єдиний веб-портал публічних коштів на якому має бути представлена інформція всі витрати органів влади а також в режимі он-лайн про транзакції проведені з Єдиного казначейського рахунку.

15 вересня поточного року Міністерство фінансів спільно з Державною казначейською службою розпочало розміщення на єдиному веб-порталі публічних коштів інформації про такі транзакції (платіжки державних органів).

На сайті www.e-data.gov.ua можна проаналізувати платежі Міністерств, відомств та органів місцевої влади. За період з 15 до 22 числа Державна казначейська служба передала Міністерству фінансів інформацію про більше ніж 400 000 платіжних транзакцій для розміщення на сайті. За тиждень роботи веб-порталу його відвідали близько 30 тис. осіб.

Так для прикладу, можна проаналізувати витрати Міністерства юстиції. За цей період Мінюст зробив два цікавих платежі.

Перший, він оплатив компанії ПрАТ «НВО «Агрокомплекс» 335 млрн.грн. (13,5 млн.Євро) за рішенням Європейського суду з прав людини від 09 грудня 2013 року справі ПрАТ «НВО «Агрокомплекс» проти України. Згідно даного рішення з Держави стягнуто на користь заявника 27 млн.євро компенсації.

Суть справи. У 1991-1993 рр Підприємство-заявник поставило на Лисичанський НПЗ 370000 тонн сирої нафти для переробки, а назад отримало лише незначну частину поставленого. Лисичанський НПЗ в той час на 67% належав державі і в 1996 році почав процедуру банкрутства. Деталі - за посиланням.

Другий: Міністерство юстиції оплатило 30,5 млн.грн. власному ДП «Національні інформаційні системи» за забезпечення функціонування реєстрів. Немаленька сума для обслуговування реєстрів.

Таким чином будь-яка особа може зайти на даний портал www.e-data.gov.ua та знайти всі витрати того відомства, який його цікавить.

**

Публікація створена в рамках проекту "Адвокаційна кампанія імплементації закону "Про відкритість використання публічних коштів", що фінансується фондом "Відродження".

Віктор МазярчукВіктор Мазярчук, Експерт з державного управління та публічних фінансів
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram