ГоловнаЕкономікаДержава

ЄБРР виділив Україні $300 млн на закупівлю газу (оновлено)

Європа допоможе "Нафтогазу" пройти опалювальний сезон

ЄБРР виділив Україні $300 млн на закупівлю газу (оновлено)
Фото: www.avto.ru

Рада директорів Європейського банку реконструкції та розвитку схвалила кредит "Нафтогазу" у розмірі 300 млн доларів для закупівлі природного газу на європейському ринку для заповнення сховищ до зимового опалювального сезону.

Про це повідомляється на сайті банку.

Кредит, як зазначається в повідомленні, тісно пов'язаний із проектом модернізації газопроводу "Уренгой-Помари-Ужгород", на яку ЄБРР у грудні 2014 року виділив 150 млн євро.

Технічну допомогу "Нафтогазу" через ЄБРР надають Фінляндія, Франція, Німеччина, Нідерланди, Швеція, Швейцарія, Великобританія, США, Данія, Японія і Норвегія.

У повідомленні "Нафтогазу" у зв'язку з рішенням ЄБРР надати кредит наголошується, що кошти мають надійти на рахунки компанії найближчим часом.

Також підкреслюється, що "Нафтогаз" продовжує переговори зі Світовим банком щодо надання фінансування обсягом $500 млн доларів під гарантії уряду України на закупівлю газу і рефінансування частини раніше отриманих кредитів. Очікується, що відповідні угоди можуть бути укладені в кінці 2015 року, а фінансування отримане вже на початку 2016 року.

"Нафтогаз" також повідомляє, що на його рахунках уже накопичено близько $500 млн доларів на закупівлю газу у "Газпрому" відповідно до погоджених умов тристороннього зимового пакета.

"Підписання відповідних документів очікується найближчим часом після узгодження технічних процедур. Українська сторона вже зробила всі необхідні кроки для підписання документів як на рівні уряду України, так і на рівні "Нафтогазу", - сказано в повідомленні.

Керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Френсіс Маліж уточнив агентству "Інтерфакс-Україна" параметри кредиту.

"Це револьверний кредит строком на три роки. Тобто після завершення опалювального сезону компанії необхідно буде його погасити. Але як тільки вона розрахується, "Нафтогаз" може знову залучити відповідну суму для наступного опалювального сезону", - сказав він.

Нагадаємо, міжнародні фінансові інститути на чолі зі Світовим банком мають намір зібрати $1 млрд для закачування газу в підземні сховища України, необхідного, щоб не допустити перебоїв з його постачанням до Європи взимку.

Фінансування забезпечуватиметься з кількох джерел. Крім ЄББР, близько 500 млн доларів надасть Світовий банк і ще близько 200 млн євро можуть бути взяті з кредиту KfW, спочатку наданого для підтримки Фонду гарантування вкладів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram