ГоловнаЕкономікаДержава

Нацбанк визначив порядок реалізації антиросійських санкцій РНБО

Постанова НБУ діятиме впродовж року

Нацбанк визначив порядок реалізації антиросійських санкцій РНБО
Фото: EPA/UPG

Національний банк України розробив механізм виконання рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 вересня про застосування санкцій до деяких компаній і фізосіб.

Про це повідомляє офіційний

сайт НБУ.

Механізм визначено в постанові правління Нацбанку №654 від 1 жовтня 2015 року "Про забезпечення реалізації та моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". При цьому види обмежувальних заходів чітко прописано в рішенні РНБО окремо для кожної особи.

"Серед вказаних санкцій - блокування активів, зупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань, заборона на встановлення ділових контактів, призупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань (заборона надавати кредити, позики, фінансову допомогу, гарантії; заборона здійснювати кредитування через купівлю цінних паперів; заборона придбання цінних паперів), запобігання виведенню капіталів за межі України та ін.", - йдеться в повідомленні.

У постанові також визначено порядок реалізації банками санкцій і моніторингу їхнього виконання. Зокрема Нацбанк зобов'язав банки у триденний термін із набуття чинності постанови надати відомості про наявність банківських рахунків та залишок коштів на них у 388 фізичних осіб і 105 юридичних осіб, зазначених у додатках до рішення РНБО.

"Банки щомісяця повинні надавати Нацбанку інформацію по залишок коштів на цих рахунках і про спроби проведення фінансових операцій фізичними та юридичними особами, зазначеними в списку санкцій", - наголошено в документі.

Постанова буде чинною протягом строку застосування санкцій і набуває чинності сьогодні.

Нагадаємо, 2 вересня РНБО затвердила перелік санкцій проти 1124 російських громадян і 156 компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram