ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ збільшив резерви до $12,8 млрд

Регулятор відзвітував про надходження з-за кордону і виплати кредиторам.

НБУ збільшив резерви до $12,8 млрд
Фото: Макс Левин

Золотовалютні резерви України у вересні зросли на 157 млн доларів до 12,774 млрд доларів, повідомила прес-служба НБУ.

Збільшення резервів відбулося в першу чергу за рахунок надходжень від міжнародних і двосторонніх партнерів України на користь уряду, а також за операціями своп з центральними банками інших держав. У вересні уряд отримав 522 млн доларів, з яких 498,7 млн доларів - від МБРР і 23,9 млн доларів (в еквіваленті) від уряду Норвегії. У свою чергу, надходження від операції swap з центральним банком Швеції становили 500 млн доларів.

Крім того, накопиченню міжнародних резервів сприяли інтервенції Національного банку України на міжбанківському валютному ринку. Протягом місяця чиста купівля іноземної валюти регулятором становила 152,3 млн доларів. Зокрема, під час валютних аукціонів, які центральний банк проводив з 17 вересня 2015 року, було придбано 143,7 млн доларів.

У вересні на погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті було направлено 72,9 млн доларів (крім платежів на користь Міжнародного валютного фонду), з яких 12,7 млн доларів - на обслуговування за державними цінними паперами. Водночас платежі уряду і Національного банку на користь МВФ становили 175,7 млн доларів. Ще 814,2 млн доларів було направлено на конвертацію для виконання зобов'язань у китайських юанях за операціями swap.

Нагадаємо, третій транш Міжнародного валютного фонду має надійти Україну в середині листопада. Це дозволить підвищити золотовалютні резерви до 15 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram