ГоловнаЕкономікаДержава

Київрада ввела мораторій на виплату боргу за єврооблігаціями 2005-2011 років

Боргові зобов'язання Києва становлять 18 млрд грн

Київрада ввела мораторій на виплату боргу за єврооблігаціями 2005-2011 років
Фото: Макс Требухов

Київська міська рада з 6 листопада призупинив здійснення платежів з обслуговування і погашення місцевих зовнішніх запозичень, залучених у 2005-му та 2011 роках.

Як повідомляє офіційний сайт Київської міськради, за відповідний проект рішення проголосували 80 депутатів при мінімально необхідних 61-му.

"Підставою для введення мораторію є Закон України "Про особливості здійснення угод з державним, гарантованим державою боргом і місцевим боргом", - наголошується у повідомленні.

У 2005 році Київ випустив єврооблігації на суму $250 млн під 8% річних, а у 2011 році - на $300 млн під 9,375% річних. У 2005 році міська влада використовувала ці євробонди для фінансування будівництва Подільського мостового переходу. Лід-менеджерами за цією позикою Київради виступили банки Citіgroup і Credit Suisse.

У 2011 році випустили єврооблігації на $300 млн для рефінансування іншого зовнішнього боргу Києва. Лід-менеджерами за цією позикою виступили Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Лондонська філія Deutsche Bank AG, London Branch, LLC VEB Capital і VTB Capital PLC, співменеджером - ПАТ "КБ "Хрещатик".

"На сьогодні боргові зобов'язання Києва становлять 18 млрд грн, в тому числі зовнішні. Ми направляємо 2 млрд грн щорічно для обслуговування цих боргів", - зазначив голова комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Київради Андрій Странніков.

У свою чергу, мер Києва Віталій Кличко зазначив, що переговори з кредиторами тривають. Він також повідомив, що дав доручення департаменту фінансів та департаменту економіки та інвестицій з'ясувати і доповісти, на що брали ці кошти і на що витратили.

Також Странніков повідомив, що столична влада продовжує переговори з урядом про зменшення вилучення податку на дохід фізичних осіб (ПДФО). Наразі з бюджету Києва до державного бюджету вилучається 60% ПДФО.

Нагадаємо, ініціював розгляд питання про мораторій на виплату зовнішнього боргу столиці мер Києва Віталій Кличко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram