ГоловнаЕкономікаДержава

Україна залежить від цін на сировину на світових ринках, - економіст

Інвестиції у промисловість допоможуть диверсифікувати економіку

Україна залежить від цін на сировину на світових ринках, - економіст
Фото: bfm.ru

В Україні формується сировинна модель економіки, а експортний виторг країни залежить від цін на сировину на світових ринках. Про це у статті "Чи є ризики від вільної торгівлі України з ЄС" на LB.ua пише Тетяна Богдан, доктор економічних наук, науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України.

Втрати експортного виторгу України за 2014, обумовлено несприятливими ціновими процесами на світових товарних ринках, коливаються від 1,1 до 1,4 млрд доларів США, підрахувала економіст. При цьому зростання світових цін на сировинні товари всього на 1% призводить до збільшення квартального обсягу експортного виторгу України приблизно на 65 млн доларів.

Нинішня економічна модель - одна з причин повторення валютних криз в Україні, вважає Тетяна Богдан. "У разі закріплення сировинної спеціалізації України завдання виведення з бідності основної маси населення залишається невирішеним", - додає вона.

Змінити ситуацію могли б інвестиції держави, приватного сектору та міжнародних структур у модернізацію промислових об'єктів. Особливо це стосується машинобудівних підприємств, які раніше орієнтувалися на Росію, а тепер залишилися без ринків збуту.

Нагадаємо, економіст Павло Ілляшенко оцінив можливі темпи зростання української економіки у своїй статті на LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram