ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін досі не закрив рибні порти в Криму

Держрибагентство вже вдруге подає пакет документів в уряд.

Кабмін досі не закрив рибні порти в Криму
Фото: strana.ru

У Криму є п'ять торговельних портів, дві рибні і одна поромна переправа. Торговельні порти півострова були закриті ще влітку минулого року (рішення КМУ від 30 квітня 2014 року №424-р). Переправа, яка існувала у вигляді українського держпідприємства, також припинила своє існування. Створене на її місці російське підприємство офіційний Київ не визнає. А ось рибні порти працюють досі навіть за українськими законами. Про це йдеться у відповіді Держрибагентства на інформаційний запит LB.ua.

Це означає, що кораблі будь-яких країн світу можуть спокійно використовувати рибні порти в Керчі та Севастополі, не побоюючись наслідків у вигляді санкцій або закриття європейських ринків збуту для заготовленої таким чином продукції. Адже такі виробники нічого не порушують.

"Порядок закриття та відкриття саме морських портів (заборона ведення будь-якої діяльності в їх акваторії і території) не закріплений на законодавчому рівні. Функцію закриття акваторій морських рибних портів Кабмін не делегував органам виконавчої влади. Ні Міністерство агрополітики, ні Держрибагентство не мають таких повноважень, на відміну від Міністерства інфраструктури з приводу морських транспортних портів", - йдеться у відповіді Держрибагентства.

Проект постанови "Про тимчасове закриття морських рибних портів" був розроблений Держрибагентством ще влітку 2014 року, був погоджений без зауважень з Мінагрополітики, Мінфіном, Мінекономрозвитку, був отриманий висновок Мін'юсту. Але під час підготовки документа помінялися керівники міністерств, що вимагало перепогоджувати документ знову, пояснюють у Держрибагентстві.

"Тривалий час документ був у Мінекономрозвитку (з січня по червень 2015 року). У липні пакет документів був направлений до Кабміну. За результатами розгляду на урядовому комітеті Кабмін доручив Міністерству агрополітики додатково доопрацювати проект постанови з Мін'юстом. Причиною цього було погодження Мін'юстом документа із зауваженнями в цілому (невідповідність актам вищого рівня). 26.08.2015 року пройшов погоджувальну раду з Мін'юстом. Доопрацьований пакет документів знаходиться на підписі в Міністерстві агрополітики і найближчим часом (до кінця тижня) буде розглядатися Кабміном", - йдеться в листі Держрибагентства від 5 жовтня.

Сьогодні, 13 жовтня, у прес-службі Держрибагентства уточнили, що проект постанови про закриття рибних портів у Криму був переданий в Кабмін, але досі так і не був розглянутий.

Нагадаємо, кримські активісти блокують постачання товарів у Крим з 20 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram