ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін вирішив реформувати "Нафтогаз" заради кредиту ЄБРР

Думку міністра енергетики проігнорували.

Кабмін вирішив реформувати "Нафтогаз" заради кредиту ЄБРР
Фото: Макс Левин

Уряд у п'ятницю затвердив план дій з корпоративного управління "Нафтогазом". Це рішення дозволить держкомпанії отримати 300 млн доларів на закупівлю газу від ЄБРР.

"Сьогодні було затверджено план реформування корпоративного управління групи НАК "Нафтогаз України". Це рішення одностайно затверджено на засіданні уряду, і воно матиме два важливі наслідки. З погляду короткострокових результатів, це дозволить "Нафтогазу" отримати два кредити: 300 млн доларів від ЄБРР і 500 млн доларів від Світового банку, які ми зможемо використовувати для поповнення запасів газу на цю зиму... З погляду довготривалих наслідків, це рішення вводить новий, якісний рівень управління "Нафтогазом" з боку держави", - заявив голова НАК Андрій Коболєв на брифінгу.

Нагадаємо, 30 вересня Рада директорів ЄБРР схвалила надання $300 млн кредиту "Нафтогазу" на закупівлю газу для закачування в ПСГ. Однак кошти так і не надійшли на рахунки держкомпанії, оскільки міністр енергетики Володимир Демчишин відмовлявся підписати план дій з корпоративного управління НАК, що є однією з умов надання кредиту. Документ готували міжнародні експерти без участі Міненерго. Він передбачає передачу управління "Нафтогазом" від Міненерго Кабінету Міністрів. Крім того, після реорганізації стане теоретично можливою приватизація пакетів акцій "Укртрансгазу", "Укргазвидобування", "Укртранснафти" і "Укрнафти", якими володіє "Нафтогаз". Міненерго також стверджує, що запропонований документ суперечить узгодженому зі Світовим банком переліку заходів для реформування газового сектору, затвердженому Кабміном навесні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram