ГоловнаЕкономікаДержава

ДФС розірвала угоду про реструктуризацію боргу "Укрнафти"

Компанія накопичила 9,5 млрд боргу за рентними платежами.

ДФС розірвала угоду про реструктуризацію боргу "Укрнафти"
Архивное фото
Фото: vlada.io

Державна фіскальна служба розірвала уоду про реструктуризацію боргу "Укрнафти" і буде через суд домагатися рішення про списання грошей з рахунків компанії і про продаж заставного майна.

Про це в інтерв'ю "Економічній правді" розповів глава ДФС Роман Насіров.

"Компанія з 2014 року не платила податки. У серпні ми домовилися про виплату податкового боргу в розстрочку. У серпні компанія почала обслуговувати цю реструктуризацію: заплатила в серпні, але не закрила повністю вересень... Прийшов новий CЕО і попросив паузу для ухвалення рішення. У нас немає законодавчих підстав для таких пауз. Є підписаний з компанією договір про реструктуризацію. Компанія не виконала його умов - договір був розірваний на початку місяця", - сказав Насіров.

При цьому він зазначив, що завдяки угоді про реструктуризацію компанія заплатила майже 2 млрд грн податкового боргу та передала у податкову заставу майно на суму понад 9,5 млрд грн.

Насіров також повідомив, що минулого тижня він обговорював питання погашення заборгованості з нещодавно призначеним головою компанії Марком Роллінсом. "Очікую, що на цьому тижні вони оцінять свої можливості щодо грошового потоку і знову звернуться до нас з пропозицією про погашення свого податкового боргу. Він становить 9,5 млрд грн", - уточнив голова ДФС.

На питання, чи буде укладено нову угоду з "Укрнафтою" про реструктуризацію, Насіров не дав чіткої відповіді, проте повідомив, що ДФС буде домагатися стягнення боргу у суді.

"Ми розірвали угоду і ми подаємо до суду. Початок судового процесу очікується протягом двох місяців", - сказав Насіров, додавши, що зараз вирішується питання про сплату 150 млн грн судового збору.

У суді ДФС буде домагатися рішення про списання грошей з рахунків "Укрнафти", а потім почне реалізацію заставного майна, зазначив Насіров.

Нагадаємо, в серпні ДФС погодилася реструктуризувати "Укрнафті" заборгованість у розмірі близько 9 млрд грн на 5 місяців під 36% річних.

Марк Роллінс на першій своїй конференції на посаді голови "Укрнафти" наприкінці вересня пообіцяв, що компанія розрахується з усіма боргами з державою до кінця року. Проте наступного дня він письмово звернувся до уряду з проханням відстрочити вирішення питання із заборгованістю на 30 днів.

В Україні в 2014-2015 році різко підвищилися ставки рентних платежів на видобуток нафти і газу. Борг "Укрнафти" накопичився, оскільки компанія їх не платить.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram