ГоловнаЕкономікаДержава

Україна приєдналася до угоди СОТ про держзакупівлі

Підприємства отримали доступ до ринку обсягом 1,7 трлн доларів.

Україна приєдналася до угоди СОТ про держзакупівлі
Максим Нефьодов
Фото: facebook.com/max.nefyodov

Україна приєдналася до угоди Світової організації торгівлі про державні закупівлі (WTO GPA), повідомив у своєму фейсбуці заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

"Українська заявка на приєднання до GPA (угода про державні закупівлі) була одностайно схвалена сторонами угоди! Шлях, який почався 2011 року, нарешті підійшов до успішного кінця! Це однозначно дипломатична перемога України, приєднання до підугоди в рамках СОТ, яка відкриває взаємний доступ на ринки публічних закупівель", - написав він.

Нефьодов зазначив що угода відкриває ринки інших країн для українських виробників. "Ми фактично приєднуємося за схемою "Ми не змінюємо нічого в нашому законодавстві - але отримуємо доступ до ваших ринків" (додаткові наші зобов'язання - тільки переклад на англійську оголошень про тендери понад пороги GPA)", - зазначив заступник міністра.

Нагадаємо, раніше Нефьодов говорив, що угода відкриє Україні доступ до ринків державних закупівель 43 країн, у тому числі США, Канади, Японії, Євросоюзу. "Це ринки, розмір яких становить до 1,7 трильйона доларів США. Це насправді дуже вагомий і реальний шлях підтримки українського бізнесу й українського експорту. Для України відкриються ті ринки, які були абсолютно закриті для неї раніше", - говорив міністр.

Щоб Україну долучили до угоди, у вересні Верховна Рада прийняла закон про реформу держзакупівель. Він передбачає реформування законодавства за наступними напрямками. Перший - зниження корупційних ризиків шляхом загальнодоступності інформації про кінцевих бенефіціарів, публікація докладних протоколів оцінки тендерного комітету та більш прозора процедура оскарження тендерів. Другий - введення поняття самодекларації, яке передбачає, що кожен учасник тендера декларує наявність необхідної документації та відправляє її тільки безпосередньо перед підписанням контракту. Третій - підняття порогу для державних закупівель відповідно зі 100 тисяч до 200 тисяч гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram