ГоловнаЕкономікаДержава

Рада готує закон про конвертацію валютних кредитів за поточним курсом

Проект передбачає списання частини боргу

Рада готує закон про конвертацію валютних кредитів за поточним курсом
Фото: Макс Левин

Верховна Рада готує новий законопроект про конвертацію валютних кредитів у гривню, який передбачатиме перерахунок за поточним курсом.

Про це розповів на круглому столі, присвяченому стану банківського бізнесу у 2015 році, коаліційний нардеп Руслан Демчак, пише "Фінклуб".

відомий закон 1558-1, він негативно впливає на банківську систему. Тому зараз готується новий законопроект про реструктуризацію валютних позик. Передбачається, що конвертація проводитиметься за поточним курсом. При цьому частину кредиту пробачать. Позичальникам, які брали кредит на єдине житло, пробачать 25% позики, тим, у кого це житло соціальне, - 50%. Учасникам АТО та інвалідам списуватимуть по 80%, а сім'ям загиблих учасників АТО - 100%", - розповів Демчак.

Нагадаємо, 2 липня народні депутати ухвалили у третьому читанні і в цілому законопроект про реструктуризацію валютних кредитів, проте він так і не набув чинності.

Національний банк неодноразово заявляв, що президент Петро Порошенко ветує будь-який закон про конвертацію валютних кредитів у гривню, навіть якщо його ухвалить Верховна Рада, бо така вимога Міжнародного валютного фонду. Вона міститься у підпункті C пункту 19 нової програми кредитування МВФ.

Однак на початку жовтня НБУ повідомив, що МВФ готовий погодитися з ухваленням закону про конвертацію валютних кредитів, якщо його напише банківська спільнота, а не політики. Він має стосуватися тільки іпотечних позик і передбачатиме конвертацію валютних кредитів за курсом на день конвертації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram