ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк оцінює втрати від російського ембарго в $600 млн

Україна втричі скоротила свою залежність від експорту товарів у РФ

Яценюк оцінює втрати від російського ембарго в $600 млн
Фото: Народный фронт

Кабінет Міністрів оцінює ймовірні втрати від введення Росією торгового ембарго проти українських товарів у 600 млн доларів на 2016 рік.

Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду.

"Ми готові до того, що Росія введе торгові обмежувальні заходи проти України. Україна провела свою оцінку можливих втрат від введення торгового ембарго Російською Федерацією, принаймні на 2016 рік. Наша попередня оцінка, що Україна втратить близько 600 млн доларів експорту в Російську Федерацію", - сказав він.

Прем'єр попросив Міністерство закордонних справ і торгового представника України сформувати спільну з Євросоюзом оцінку можливих втрат країни від російського ембарго.

"Я прошу першого заступника міністра закордонних справ і торгового представника України після нашої зустрічі з єврокомісаром з питань торгівлі: перше - мати загальну оцінку втрат України від незаконного введення Росією торгового ембарго і друге - мати спільний план подолання негативних наслідків у результаті російської економічної агресії проти України", - додав прем'єр.

Він висловив упевненість, що з 1 січня зона вільної торгівлі з ЄС повною мірою запрацює.

"Ми готові до того, що Угода про зону вільної торгівлі набуде чинності з 1 січня наступного року й іншого нічого не трапиться. Тобто це беззаперечно, що Угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС почне працювати", - підкреслив Яценюк.

Він також зазначив, що останнім часом Україна втричі скоротила свою залежність від експорту товарів у РФ. За його словами, якщо три роки тому, ця залежність була в середньому 35%, то наразі вона - 12,5%.

Нагадаємо, Росія розширила на Україну заборону на ввезення сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства, яка раніше існувала для країн Євросоюзу, Канади, США, Австралії та Норвегії. Продовольче ембарго торкнеться України з 1 січня 2016 року, якщо набере чинності економічна частина асоціації з ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram