ГоловнаЕкономікаДержава

У "Газпромі" поскаржилися, що Україні допомагає погода

Імпорт газу у зв'язку з високими температурами майже припинився

У "Газпромі" поскаржилися, що Україні допомагає погода
Фото: www.profi-forex.org

Україна відучора практично повністю припинила імпорт газу і з Росії, і з Європи, пише "Коммерсант" з посиланням на дані газотранспортних операторів.

Постачання через Словаччину, Угорщину і Польщу впали до нульових рівнів, а через Росію - до символічних 1 млн кубометрів на добу. При цьому відбір зі сховищ залишається на колишньому рівні - понад 20 млн кубометрів.

Україна змогла припинити імпорт через серйозне потепління: середня денна температура в центральних областях зараз тримається на рівні 6-8 градусів і, за прогнозом синоптиків, протримається до кінця тижня. "Знову українцям погода допомагає", - поскаржився співрозмовник видання в "Газпромі".

Минулу зиму завдяки теплій погоді Україна змогла пройти без особливих проблем навіть із низьким рівнем запасів газу.

Аналітики Goldman Sachs напередодні припустили, що тепла погода, яка очікується і цієї зими в Північній півкулі, де розташовані основні споживачі нафтопродуктів, може призвести до тиску на попит. У такому разі ціна на нафту може впасти до рівня собівартості видобутку для основних виробників - цей рівень аналітики оцінюють у $20 за барель. Зараз барель Brent коштує близько $44.

Нагадаємо, що з 12 жовтня Україна відновила імпорт російського газу після тримісячної перерви, домовившись про зниження ціни до 230 доларів за тисячу кубометрів. Після Нового року ціна може знизитися ще більше: згідно з розрахунком надходжень у проекті державного бюджету РФ, вона має становити близько 146,47 долара за тисячу кубометрів без урахування мит.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram