ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" отримав 200 млн гривень прибутку в січні-вересні

Компанія зуміла перекрити збитки від продажу газу населенню.

"Нафтогаз" отримав 200 млн гривень прибутку в січні-вересні
Фото: Макс Левин

НАК "Нафтогаз" оприлюднила перевірену аудиторами фінансову звітність компанії як окремої юридичної особи за 9 місяців 2015 року. Згідно з документом, за 9 місяців 2015 року "Нафтогаз" отримав прибуток 0,2 млрд грн порівняно зі збитком 42,2 млрд грн за аналогічний період торік.

Фінансовий звіт розміщено за цим посиланням.

Основними факторами, які зумовили формування позитивного фінансового результату, стали:

  • 14,0 млрд грн валового прибутку від надання послуг з транспортування природного газу;
  • 8,0 млрд грн частки в прибутку дочірніх і асоційованих компаній за 6 місяців 2015 року;
  • 8,1 млрд грн валового прибутку, отриманого від реалізації газу промисловим споживачам;

Фото: naftogaz.com

При цьому збиткові такі напрямки діяльності компанії:

  • 7,9 млрд грн становили збитки від реалізації природного газу населенню (в т.ч. для виробництва теплової енергії для населення) за регульованими цінами, які були в 4-5 разів нижчі від закупівельної ціни імпортованого газу. При цьому від реалізації природного газу власного видобутку компанія отримала прибуток - 5,5 млрд грн, а від реалізації імпортованого газу - збиток у сумі 13,4 млрд грн;
  • 13,5 млрд грн становили чисті збитки від курсових різниць, яких компанія зазнала через девальвацію гривні. Заборгованість "Нафтогазу" в іноземній валюті на початок 2015 року становила близько 2,6 млрд дол. Курс гривні до долара змінився з 15,77 грн/дол. на початку року до 21,53 грн/дол. у вересні 2015 року, що призвело до відповідного збільшення заборгованості компанії в гривневому еквіваленті;
  • 6,2 млрд грн припало на фінансові витрати (відсотки за користування банківськими кредитами, купонні виплати за облігаціями тощо);
  • 1,9 млрд грн - збитки, пов'язані з несанкціонованим відбором газу в зоні АТО (у січні - лютому 2015 року).

"Нафтогаз" при цьому звертає увагу, що основні збитки від реалізації природного газу для населення (в т.ч. для виробництва теплової енергії для населення) традиційно отримує в I і IV кварталах, коли споживання газу найбільше (близько 80% від річного обсягу споживання ). Згідно з проектом фінансового плану компанії, збиток від реалізації природного газу для населення на 2015 рік прогнозується у розмірі понад 21,6 млрд грн (прибуток від реалізації природного газу власного видобутку прогнозується у розмірі 9,6 млрд грн, збиток від реалізації імпортованого природного газу - 31,2 млрд грн).

Сума збитку, отриманого компанією за 9 місяців 2015 року, не враховує витрат на збільшення резерву сумнівних боргів у розмірі 5,1 млрд грн.

Оцінка чистої вартості реалізації природного газу станом на 30 вересня 2015 не проводилася, що також було відображено у звіті аудитора. За результатами 2015 компанія здійснить таку оцінку, що призведе до зростання собівартості реалізованого газу та погіршення фінансового результату.

У фінансовий результат внесено 8,0 млрд грн доходів від частки в прибутку дочірніх та асоційованих компаній, однак вони не перевірені аудитом.

У разі відсутності значної девальвації гривні в IV кварталі 2015 року "Нафтогаз" очікує скорочення збитків за результатами діяльності в 2015 році майже в 6 разів порівняно з 2014 роком.

Фото: naftogaz.com

Нагадаємо, збиток "Нафтогазу" в 2014 році становив 85 млрд гривень,цього року компанія очікує 14,6 млрд гривень збитку.

"Нафтогаз" є монополістом з транспортування газу транзитними газопроводами, монополістом з транспортування нафти нафтопроводами, а також найбільшим видобувачем газу і найбільшим видобувачем нафти в Україні. У компанії працюють близько 175 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram