ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко запропонує компромісний варіант податкової реформи

Проекти Мінфіну та депутатів об'єднають.

Порошенко запропонує компромісний варіант податкової реформи
Фото: yes-ukraine.org

Президент Петро Порошенко запропонує компромісний варіант податкової реформи замість консервативного "проекту Мінфіну" і ліберального "проекту Южаніної". Про це пише "Інтерфакс-Україна" зі слів лідера фракції БПП Юрія Луценка.

"Учорашня зустріч керівників фракцій і комітетів з урядом не вийшла на результат, однак подальше продовження розмови у присутності президента України в Адміністрації президента показало, що ми близькі до компромісу. Таким компромісом може бути внесений від імені президента, підготовлений спільною робочою групою парламенту та уряду компромісний законопроект, де попередньо обумовлюються дві по 20%, дві по 18% ставки податків і податкова амністія з відповідними виплатами за раніше деклароване майно", - заявив Луценко.

При цьому за основу "проекту Порошенка" взято депутатський законопроект. Луценко також наголосив, що без нового Податкового кодексу новий державний бюджет на 2016 рік неможливий.

Нагадаємо, "проект Южаніної" - це проект податкової реформи, під яким підписалися понад 100 народних депутатів. Він передбачає зниження податку на доходи фізичних осіб до 10%, податку на додану вартість до 15%, єдиного соціального внеску до 20%, а також перехід до податку на розподілений прибуток за ставкою 15%.

Міжнародний валютний фонд різко розкритикував "проект Южаніної". Постпред Фонду Жером Ваше заявив, що цей проект скорочує ставки для всіх основних податків, але не передбачає скорочення витрат. "Тож ми як партнери України не можемо підтримати проект податкової реформи в такому її вигляді", - заявив він.

Уряд має намір наполягати на прийнятті за основу менш радикальної концепції Мінфіну. Урядова версія, згідно з презентацією, передбачає більшість ставок на рівні 20%.

Міністр Наталія Яресько раніше дала велику прес-конференцію, на якій заявила, що її пропозиція передбачає зниження надходжень до держбюджету на 60 млрд гривень, тоді як альтернативні проекти передбачають зниження на 150-200 млрд гривень. Яресько також заявила, що Україні час припинити вигадувати якусь "свою" податкову реформу і пора почати робити те, що пропонує Міжнародний валютний фонд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram