ГоловнаЕкономікаДержава

Міненерго: через енергоблокаду Криму зростає дефіцит вугілля

Жителів Херсонщини лякають екологічною катастрофою і виходом з ладу електроприладів.

Міненерго: через енергоблокаду Криму зростає дефіцит вугілля

Міністерство енергетики та вугільної промисловості заявило, що відключення чотирьох високовольтних ліній до Криму збільшує дефіцит вугілля.

Це відбувається тому, що у зв'язку з аварією на ЛЕП довелося знизити виробництво базової потужності АЕС на 500 мВт. "Ця потужність заміщається в енергосистемі країни тепловою генерацією, оскільки ТЕС можуть забезпечувати пікові навантаження на систему (з 8:00 до 10:00 ранку й особливо з 19:00 до 22:00 вечора) замість рівного графіка (як виробляють АЕС). Усе це призводить до збільшення спалювання дефіцитного вугілля", - йдеться в повідомленні Міненерговугілля.

Також міністерство стверджує, що тривала відсутність світла на бромному та содовому заводі в Криму може спричинити відключення захисних систем локалізації цих речовин і забруднення величезної території радіусом 100 кілометрів. Це зачепить і Херсонську область, і акваторію Чорного моря.

Окрім того, жителі Чаплинського і Каланчацького районів Херсонської області, які живляться за тимчасовою резервною схемою, можуть залишитися без світла, якщо обладнання на лінії вийде з ладу. За останній тиждень обладнання в регіоні ламалося вже двічі. Проблему посилює зниження температури повітря, оскільки з морозами зростає навантаження на мережу.

"Це може також призвести до додаткового короткострокового відключення споживачів, а також до загального зниження напруги в мережі. Зниження напруги створює додаткові ризики, оскільки в більшості споживачів серед населення побутові прилади не обладнані запобіжними засобами чи вирівнювачами напруги", - йдеться в заяві міністерства.

Нагадаємо, що електроенергію постачають до Криму з Херсонської області України чотирма ЛЕП, які були пошкоджені в ніч проти 22 листопада. У результаті півострів, окупований Російською Федерацією, другий тиждень живе в умовах надзвичайної ситуації. Світло в будинки кримчан подають по кілька годин на добу.

Ремонтувати опори високовольтних ліній не дають учасники громадянської блокади Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram