ГоловнаЕкономікаДержава

Росія пообіцяла більше не давати Україні знижки на газ

Олександр Новак запропонував забути Харківські угоди.

Росія пообіцяла більше не давати Україні знижки на газ
Фото: inewp.com

"Газпром" не має наміру давати знижку на газ Україні, газ продаватиметься за ринковими цінами, заявив глава Міненерго РФ Олександр Новак у програмі "Вести в субботу", передає "Прайм".

Глава відомства підкреслив, що ціни на газ для України будуть формуватися на рівні цін для суміжних країн, наприклад, Польщі.

Росія надає Україні знижку на газ (на її думку - з доброї волі, на думку України - згідно з Харківськими угодами) у вигляді особливого експортного мита, яке віднімають від розрахункової ціни. До липня 2015 року експортне мито розраховували за такою формулою: за ціни 333,3 долари США і вище за 1 тис. куб. м газу зниження становило 100 доларів США, за ціні нижче 333,3 долара США зниження становило 30% такої ціни.

Однак Росія з липня вирішила зменшити розмір знижки до 40 доларів. У відповідь Україна припинила закупівлю російського газу. Її було відновлено в рамках "зимового пакета" 12 жовтня, а після 25 листопада знову припинено. За цей період "Нафтогаз" сумарно переказав "Газпрому" 542 млн доларів передоплати за газ, ця сума відповідає обсягу 2,383 мільярда кубометрів газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram