ГоловнаЕкономікаДержава

Прес-служба Порошенка помилково повідомила про накладення вето на мораторій на продаж землі (оновлено)

В Адміністрації президента не змогли розібратися, підписав Порошенко закон чи ні.

Фото: president.gov.ua

Прес-служба президента Петра Порошенка спочатку повідомила, що він ветував закон про продовження на 2016 рік заборони на продаж земель сільськогосподарського призначення, а потім - що підписав.

Спочатку на сайті глави держави за адресою http://www.president.gov.ua/news/prezident-proponuye-parlamentu-vidhiliti-zakon-ukrayini-shod-36443 (вже недоступне) з'явилося повідомлення, в якому Порошенко нібито говорив, що мораторій неконституційний. Його запровадили 2002 року як тимчасовий захід, відтоді минуло вже 14 років, а власникам земділянок досі не створили умов для реалізації законно права на продаж землі, йшлося в повідомленні.

"Заборона на купівлю-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення порушує конституційні права майже 7 млн власників земельних часток (паїв), які отримали зазначені земельні ділянки у приватну власність під час першого етапу земельної реформи - розпаювання земель колективних сільгосппідприємств. Вказана заборона не відповідає статті 41 Конституції Україна, згідно з якою кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю", - було подано заяву Порошенка.

Тому він нібито пропонував парламенту відмовитися від продовження мораторію, щоб змусити Кабмін виконати своє завдання і нарешті подати в Раду законопроект про обіг земель сільгосппризначення.

Однак незабаром після публікації замітки повідомлення прес-служби президента зняли із сайту глави держави. Незабаром з'явилася нова заява, де сказано, що закон підписано.

"Продовження мораторію дозволить зняти соціальне напруження, що виникло в суспільстві на тлі політичних спекуляцій довкола цього питання, і дасть час для розробки чіткого правового механізму введення з часом прозорого ринку земель сільськогосподарського призначення", - сказано в заяві.

При цьому на сайті Верховної Ради законопроект №3440 відзначено як підписаний президентом.

Нагадаємо, 10 листопада Верховна Рада проголосувала за продовження мораторію на відчуження сільськогосподарських земель до 1 січня 2017 року з урахуванням обов'язкової розробки законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення до 1 березня 2016 року.

У вересні прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що до скасування мораторію необхідно зробити п'ять кроків: завершити інвентаризацію ділянок, обмежити право власності на землю в одних руках, заборонити купувати землю іноземцям, визначити механізми викупу землі і відпрацювати їх у рамках експерименту. У держкадастрі вважають, що мораторій можна буде скасувати тільки 2018-го або 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram