ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" назвав розрахункову ціну на газ на 1-й квартал

Ціна російського газу для України становитиме близько $230 за тисячу кубометрів

"Газпром" назвав розрахункову ціну на газ на 1-й квартал
Фото: i-g-t.org

Російський газовий монополіст компанія "Газпром" очікує, що, згідно з чинним контрактом із НАК "Нафтогаз України" від 2009 року, ціна на газ у 1 кварталі 2016 року становитиме близько $230 за тисячу кубометрів.

Про це повідомив заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв, інформує "Прайм".

"На підставі тієї формули контракту, яка існує, ціна в 1 кварталі для України буде близько 230 доларів", - сказав він.

При цьому він уточнив, що ця ціна не враховує так звану знижку, яку формує уряд РФ відповідно до зниження розміру мита.

Раніше глава міненерго РФ Олександр Новак заявив, що "Газпром" "більше не має наміру давати Україні знижку на газ", і що газ продаватиметься "за ринковими цінами".

Нагадаємо, РФ надає Україні знижку на газ (на її думку - з доброї волі, на думку України - згідно з Харківськими угодами) у вигляді особливого експортного мита, яке віднімається від розрахункової ціни. До липня 2015 року експортне мито розраховувалося за такою формулою: за ціни у 333,3 долара США і вище за 1 тис. куб. м газу знижка становила 100 доларів США, за ціни, нижчої ніж 333,3 долара США, знижка складала 30% такої ціни.

Однак Росія з липня вирішила зменшити розмір знижки до 40 доларів. У відповідь Україна припинила закупівлю російського газу. Вона відновилася в рамках "зимового пакета" 12 жовтня, а після 25 листопада знову припинилася. За цей період "Нафтогаз" сумарно перерахував "Газпрому" 542 млн доларів передоплати за газ, ця сума відповідає обсягу у 2,383 мільярда кубометрів газу.

Раніше "Газпром" попросив у "Нафтогазу" гарантії на відбір газу до березня 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram