ГоловнаЕкономікаДержава

Нацрада реформ затвердила компромісні ставки податків

Податок на прибуток і ПДФО - 18%, ПДВ і ЄСВ - 20%

Нацрада реформ затвердила компромісні ставки податків
Фото: dzvin.org

Національна рада реформ затвердила компромісні ставки податків, які пропонуватимуть Верховній Раді, розповів агентству РБК-Україна нардеп Андрій Журжій.

Ставка податку на прибуток буде класичної моделі (а не розподіленого прибутку, як прописано в депутатському законопроекті) і дорівнюватиме 18%, із 2017 року - 17%. Податок на доходи фізосіб - 18%, ПДВ - 20%, при цьому пільговий режим оподаткування лікарських препаратів буде збережено на рівні 7%. ЄСВ становитиме 20%, при цьому з 2018 року єдиний соцзбір скасують, зате ставка ПДФО збільшиться до 20%.

Мінфін зобов'язали врахувати всі норми адміністрування ПДВ, запропоновані в депутатському варіанті реформи. Зокрема йдеться про автоматичне відшкодування податку для всіх платників без застосування критеріїв. Також уряд має врахувати і пропозиції про демілітаризацію податкової міліції.

Усі нові норми в частині адміністрування повинні набути чинності з 1 квітня.

Групи та вимоги щодо спрощенців, запропоновані Мінфіном, можуть бути прийняті. Але держава зобов'язується власним коштом закупити касові апарати, а норми про застосування коефіцієнта для непрямих методів розрахунку витрат планує переглянути.

Нагадаємо, що зараз є два варіанти податкової реформи. Перший - "проект Южаніної" - це проект податкової реформи, під яким підписалися понад 100 народних депутатів. Він передбачає зниження податку на доходи фізичних осіб до 10%, податку на додану вартість - до 15%, єдиного соціального внеску - до 20%, а також перехід до податку на розподілений прибуток за ставкою 15%.

Уряд наполягає на ухваленні за основу менш радикальної концепції Мінфіну. Урядова версія, згідно з презентацією, передбачає встановити більшість ставок на рівні 20%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram