ГоловнаЕкономікаДержава

МінАПК роздасть землю відомчих підприємств селянам

Міністерство відмовилося залишатися квазіагрохолдингом.

МінАПК роздасть землю відомчих підприємств селянам
Фото: golos.ua

Міністерство аграрної політики взяло курс на максимальну приватизацію підвідомчих державних підприємств, оскільки це активізує економіку, скоротить держвидатки і забезпечить соціальну справедливість для їхніх колективів. Про це заявив перший заступник міністра Ярослав Краснопольський, пише УНІАН.

Чиновник зазначив, що в жодній розвиненій країні світу не існує такої кількості державних підприємств. "Бізнес-діяльність не є завданням органів державного управління. Тому й Мінагрополітики не повинно залишатися квазіагрохолдингом, яким воно було всі попередні роки. Ревізія, проведена відомством, показала тотальну корупцію і безгосподарність в управлінні переважною більшістю підприємств, підконтрольних міністерству. Тільки кілька десятків з більш ніж 400 підприємств показали торік формальний прибуток. Усі інші - камінь на шиї держави", - наголосив Краснопольський.

"Ми почали роздержавлення галузі та наведення кадрового порядку на державних підприємствах. Уже цього року готові передати у ФДМ понад 400 підприємств на роздержавлення. Сьогодні 70% підприємств у всіх галузях, які передаються на приватизацію ФДМ, належать до Мінагрополітики", - зазначив заступник міністра.

На його думку, у випадку з державними підприємствами йдеться про колосальні збитки і розкрадання мільярдів гривень, які не потрапляють ні в бюджет, ні трудовим колективам. "Ми бачимо єдиний вихід - всі непрацюючі підприємства ліквідувати, інші - приватизувати. Можемо говорити тільки про декілька компаній, що мають стратегічне значення для держави, де необхідно забезпечити дієву модель корпоративного управління зі збереженням державної форми власності", - зазначив Краснопольський.

Також заступник міністра наголосив на важливому соціальному факторі від приватизації АП. "Роздержавлення багатьох аграрних підприємств відбуватиметься на принципах паювання. Тож більш ніж 100 тис. представників трудових колективів отримають земельні паї, яких вони були позбавлені багато років. Усі ці роки працівники аграрних ДП чекали, поки держава відновить соціальну справедливість. І ми нарешті повинні це зробити. Дати людям надію і можливість самим забезпечити власний добробут", - зазначив Краснопольський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram