ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін згоден з рішенням МВФ, але платити Росії 3 млрд в грудні не збирається

Україна згодна на "сумлінне проведення переговорів" для досягнення взаємної згоди

Мінфін згоден з рішенням МВФ, але платити Росії 3 млрд в грудні не збирається
Фото: Макс Левин

Уряд України зважив на позицію Виконавчої ради МВФ про те, що борг перед Росією у розмірі $3 млрд є офіційним, але погашати його у грудні Україна не має наміру.

Про це йдеться в заяві Міністерства фінансів, опублікованій на сайті відомства.

"Уряд України добродійно вів переговори про реструктуризацію цього боргу протягом усього часу згідно з цілями боргової операції, погодженими з МВФ, без упередження за цими борговими зобов'язаннями", - наголошено в повідомленні.

У Мінфіні нагадали, що власники єврооблігацій України, термін погашення яких настає в грудні 2015 року, вирішили не брати участі в реструктуризації боргу, на яку погодилися власники всіх випусків облігацій України.

Згідно з умовами нових облігацій, випущених 12 листопада 2015 року в рамках реструктуризації боргу, Україна, згідно з первинними договірними умовами, не має права здійснювати виплати кредиторам, які відмовилися брати участь у реструктуризації. Крім того, Україна не має права пропонувати цим кредиторам умови, чиста вартість яких вища, ніж чиста вартість у момент випуску, яку б ці кредитори отримали в разі своєї участі в реструктуризації боргу", - наголошено в заяві.

Водночас Україна згідна на "сумлінне проведення переговорів" для досягнення взаємної згоди щодо реструктуризації боргу за облігаціями.

Нагадаємо, Україна заборгувала Росії $3 млрд за спірними облігаціями, випущеними наприкінці 2013 року як частину допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд. Термін погашення паперів настає 20 грудня 2015 року.

Мінфін України відмовився погашати ці бонди на умовах, відмінних від тих, що були запропоновані комітету кредиторів на чолі з Franklin Templeton і узгоджені.

Раніше правила МВФ забороняли йому кредитувати країни, у яких є борг перед іншими державами. Однак 8 грудня МВФ зняв заборону на кредитування країн з простроченою суверенною заборгованістю. Таким чином Україна, навіть у разі дефолту за російськими облігаціями, має право розраховувати на продовження надходження грошей від МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram