ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ пригрозив Україні відмовою в кредитуванні

Фонд стурбований небажанням Ради ухвалювати бюджет у варіанті Мінфіну.

МВФ пригрозив Україні відмовою в кредитуванні
Дэвид Липтон
Фото: EPA/UPG

Міжнародний валютний фонд стурбований реакцією Верховної Ради на проекти податкової реформи та держбюджету-2016.

Про це йдеться в повідомленні МВФ із посиланням на першого заступника директора-розпорядника МВФ Девіда Ліптона.

"Після значної роботи на технічному рівні проект держбюджету і податкову реформу передали в парламент 11 грудня. Ми стурбовані дискусією, яка була вчора в парламенті, який фактично відкинув урядові пропозиції щодо нового податкового кодексу і держбюджету на 2016 рік", - цитує прес-служба Ліптона.

МВФ наголошує, що показник дефіциту держбюджету на 2016 рік на рівні 3,7% є ключовою умовою для завершення другого перегляду в рамках програми співпраці EFF України і МВФ.

Водночас не менш важливим залишається й умова структурних реформ, які підтримує проект держбюджету Міністерства фінансів.

МВФ вважає, що затвердження бюджету, який відхиляється від програмних цілей на 2016 рік, призведе до порушення програми співпраці і розриву міжнародного фінансування України.

Нагадаємо, позачергове засідання Верховної Ради в четвер, на якому представили проект держбюджету на 2016 рік, відбулося без голосування. Депутати пройшли за повною процедурою обговорення законопроектів №3000 (державний бюджет на 2016 рік) і №3630 (про внесення змін до чинного Податкового кодексу). Більшість фракцій розкритикували обидва проекти, але тепер їх можна буде голосувати в першому читанні наступного вівторка, не витрачаючи часу на розмови.

У четвер також була створена робоча група для розробки узгоджених змін до Податкового кодексу, до якої увійшли представники фракцій парламенту і Кабінету Міністрів на чолі з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Ухвалення ж нового Податкового кодексу вирішили відкласти на 2016 рік. З 1 січня у чинний Податковий кодекс упишуть тільки нові ставки основних податків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram