ГоловнаЕкономікаДержава

Торгові переговори України, ЄС і Росії провалилися

Півторарічні консультації закінчилися нічим.

Торгові переговори України, ЄС і Росії провалилися
Фото: zn.ua

13-й раунд консультацій з Росією щодо зони вільної торгівлі між Україною та ЄС провалився. Більше переговорів не буде.

"ЄС висунув кілька конструктивних пропозицій за трьома основними напрямками переговорів, а саме технічні бар'єри в торгівлі, санітарні і фітосанітарні заходи та митний режим", - сказано в заяві Євросоюзу. Росія, своєю чергою, формулювала пропозиції, що суперечать нормам СОТ і законодавству ЄС.

Єврокомісар з торгівлі Сесілія Мальмстрем на прес-конференції в Брюсселі після переговорів поскаржилася, що Росія не проявила волі і гнучкості для досягнення компромісів.

Подальших переговорів в нинішньому форматі (Росія, Україна, ЄС) не передбачено, додала Мальмстрем.

Нагадаємо, з 1 січня 2016 року набирає чинності угода про зону вільної торгівлі з ЄС. Росія вимагала врахувати її вимоги перед початком дії ЗВТ. Для цього впродовж півтора року в Брюсселі проводилися тристоронні консультації.

16 грудня президент РФ Володимир Путін видав указ, що припиняє дію договору про зону вільної торгівлі Росії з Україною з 1 січня. На практиці це зробить низку українських товарів неконкурентоспроможними на російському ринку. За словами прем'єра України Арсенія Яценюка, ембарго призведе до скорочення українського експорту в РФ на $600 млн. Він пообіцяв, що Київ відповість "дзеркальними діями".

21 грудня прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв підписав постанову про введення щодо України відповідних заходів у зв'язку з приєднанням Києва до антиросійських санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram