ГоловнаЕкономікаДержава

Країни ЄАЕР стурбовані введенням зони вільної торгівлі між Україною та ЄС

У співдружності думають про заходи захисту свого ринку від дешевих товарів із Євросоюзу

Країни ЄАЕР стурбовані введенням зони вільної торгівлі між Україною та ЄС
Фото: http://nb.kz

Країни Євразійської економічної ради (ЄАЕР) демонструють заклопотаність із приводу того, що 1 січня 2016 р. набуде чинності договір про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Про це 21 грудня заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко на засіданні Вищої Євразійської економічної ради у розширеному складі, повідомляє агентство БЕЛТА.

За словами Лукашенка, не тільки Росія, а й інші члени ЄАЕР зацікавлені в тому, щоб розробити заходи захисту ринку після початку дії ЗВТ між Україною та ЄС.

Як заявив президент Білорусі, Росія вела переговори з ЄС, але жодних домовленостей про скасування ЗВТ України з Євросоюзом немає.

"Є побоювання, що і розмови більше не буде до 1 січня, - сказав Лукашенко. - Тому може скластися ситуація, коли товар України буде заміщений товаром Євросоюзу, а їхній товар хлине на нашу територію".

Ще більші побоювання в ЄАЕР викликає те, що товар Євросоюзу, потрапивши в Україну з нульовим митом, завдяки зоні вільної торгівлі з СНД може потрапити на територію всієї співдружності, якщо цей ринок не буде захищений.

Нагадаємо, 21 грудня Єврокомісія звинуватила Росію в тиску на переговорах у Брюсселі.

Раніше в понеділок міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що консультацій на політичному рівні між Україною, Росією та Європейською комісією про запровадження ЗВТ між Україною та ЄС не буде.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram