ГоловнаЕкономікаДержава

Україна отримала 400 млн євро на аграрні проекти від ЄІБ

Кошти залучено на 12 років з 4-річним пільговим періодом

Україна отримала 400 млн євро на аграрні проекти від ЄІБ
Фото: EPA/UPG

Сьогодні, 28 грудня, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк підписав фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) про притягнення 400 млн євро кредиту в рамках проекту "Основний кредит для аграрної галузі - Україна".

Про це повідомляє офіційний сайт Кабміну.

Ця угода передбачає залучення Україною 400 млн євро на 12 років з чотирирічним пільговим періодом для підтримки аграрного сектору. Кошти планується направити на реалізацію проектів у сфері вирощування зернових і олійних культур, модернізації рибного господарства та аквакультури.

"Кредитором в рамках проекту виступатиме ЄІБ. Позичальником ресурсів - Україна в особі Міністерства фінансів, за участю Міністерства аграрної політики і продовольства та у взаємодії з ВАТ "Укрексімбанк" здійснюватиме відбір проектів та моніторинг їх практичної реалізації", - наголошується в повідомленні.

За даними Кабміну, з кредитних коштів ЄІБ можна покрити до 50% вартості певних проектів. Джерелом фінансування решти 50% вартості будуть власні кошти банків-учасників або засоби кінцевих бенефіціарів.

"Тому реалізація проекту сприятиме акумулюванню фінансових ресурсів в обсязі, принаймні еквівалентному 800 млн євро", - зазначають в уряді.

Нагадаємо, 24 грудня Кабмін визнав доцільним залучення в ЄІБ 400 млн євро.

Наприкінці 2014 року Україна підписала з ЄІБ дві кредитні угоди на загальну суму 600 млн євро. 400 млн передбачено на фінансування малого та середнього бізнесу. Їх отримають українські банки, які в свою чергу будуть видавати кредити приватному сектору.

Ще 200 млн проходять за надзвичайною кредитною програмою відновлення України. Ці гроші підуть на відновлення інфраструктури регіонів, що постраждали унаслідок бойових дій на сході України, і на забезпечення потреб вимушених переселенців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram