ГоловнаЕкономікаДержава

Україна уніфікувала норми безпеки поставок газу з європейськими

Міненерго вводить європейські правила реагування на кризові ситуації.

Україна уніфікувала норми безпеки поставок газу з європейськими
Фото: EPA/UPG

Правила безпеки поставок природного газу (аналог Prevention Action Plan в країнах ЄС) з вівторка набирають чинності в Україні, повідомило Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

Раніше, 18 грудня 2015 року, набув чинності Національний план дій (аналог Emergency Action Plan в країнах ЄС).

Введення в дію цих документів наближає правила енергетичного ринку України до тих, які діють в ЄС. Вони спрямовані на посилення безпеки поставок природного газу в Україну шляхом прогнозування та оцінки можливих ризиків та вжиття заходів для їх запобігання, а також реагування на кризові ситуації з переривання поставок газу.

Зокрема, Правила про безпеку поставок природного газу визначають коло захищених споживачів, регламентують виявлення і класифікацію основних ризиків щодо безпеки поставок природного газу і заходи, необхідні для зменшення впливу таких ризиків (превентивні заходи). Також визначено обов'язки суб'єктів владних повноважень, відповідальних за безпеку постачань природного газу.

Національний план дій визначає рівні можливих кризових ситуацій у надходженні природного газу в Україну і систему заходів реагування на них, обов'язки суб'єктів ринку природного газу з урахуванням впливу на них кризової ситуації, а також першочергові заходи, що підлягають обов'язковому виконанню з метою відновлення надходження природного газу. Положення як Правил, так і Плану є обов'язковим для виконання всіма суб'єктами ринку природного газу.

"Серед договірних сторін Енергетичного Співтовариства Україна першою затвердила таке законодавство, що зміцнює її статус в Європі як надійного партнера у газовому секторі. Прийняті документи пройшли перевірку на відповідність міжнародним зобов'язанням України фахівцями Секретаріату Енергетичного Співтовариства", - повідомляє міністерство.

Затвердження Правил про безпеку поставок природного газу та Національного плану дій є вагомим кроком до інтеграції із законодавством ЄС у сфері безпеки поставок газу, додало Міненерго.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram