ГоловнаЕкономікаДержава

Росія закрила ЗВТ з Україною і розпочала підготовку до суду через борг

Мінфін РФ заявив про дефолт за українськими паперами

Росія закрила ЗВТ з Україною і розпочала підготовку до суду через борг
Фото: EPA/UPG

Росія з 1 січня 2016 року закрила зону вільної торгівлі з Україною і почала підготовку до суду через борг у 3 млрд доларів.

Рішення щодо ЗВТ обґрунтовано тим, що з 1 січня 2016 року набула чинності угода про ЗВТ між Україною та Європейським Союзом. Поновлення зони вільної торгівлі можливе за рішенням президента Росії.

На сайті міністерства фінансів РФ також наголошується, що Україна не здійснила платіж у загальній сумі 3,075 млрд дол. США, і таким чином увійшла у стан дефолту за облігаціями, проданими Росії режимом Віктора Януковича у 2013 році.

Російська влада звернулися до компанії The Law Debenture Corporation plc і почала процедури, необхідні для подачі позову до англійського суду.

Україна заборгувала Росії $3 млрд за спірними облігаціями, випущеними наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд.

Росія відмовилася піти на реструктуризацію цієї заборгованості, на відміну від інших комерційних кредиторів. Україна у свою чергу відкинула можливість погашення боргу і 18 грудня ввела мораторій на його виплату. При цьому міністр фінансів Наталя Яресько 30 грудня заявила, що розраховує на продовження діалогу з РФ щодо реструктуризації облігацій.

16 грудня МВФ визнав борг України перед Росією офіційним, але це не є перешкодою для продовження фінансування України. 8 грудня МВФ зняв заборону на кредитування країн з протермінованою суверенною заборгованістю. Таким чином Україна навіть у разі дефолту за російськими облігаціями має право розраховувати на продовження надходження грошей від МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram