ГоловнаЕкономікаДержава

Україна організувала транзит вантажів у Казахстан і Китай, оминаючи Росію

Альтернативний шлях доправлення вантажів у Середню Азію запрацює 15 січня.

Україна організувала транзит вантажів у Казахстан і Китай, оминаючи Росію
Ильичевский порт
Фото: www.dengi-info.com

15 січня з Іллічівська вирушить демонстраційний рейс контейнерного потяга за маршрутом Україна - Грузія - Азербайджан - Казахстан - Китай (через Каспійське і Чорне моря).

Цей маршрут є новим напрямком "Шовкового шляху" й альтернативою, яка дозволить перенаправити вантажопотоки на схід, оминаючи територію Росії. Він включає поромні переправи Чорного і Каспійського морів (Іллічівськ - Батумі і Алят - Актау-Порт) і повинен стати конкурентним порівняно з традиційним сухопутним маршрутом, повідомляє Міністерство інфраструктури України.

Курсування потяга Міністерство інфраструктури, ПАТ "Укрзалізниця" і координаційний комітет Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту організували ще 2015 року. Включення України у Великий шовковий шлях вперше зафіксували в українсько-китайському міжвідомчому протоколі.

Можливості проекту Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту були презентовані потенційним відправникам 16 листопада 2015 року на роуд-шоу і 3 грудня 2015 року на міжнародному форумі «Поєднуючи Європу та Азію: новий погляд на формування системи трансконтинентальних маршрутів» в Одесі.

Для запуску контейнерного поїзда узгодили технологію, прискорили терміни доставки, тарифні умови, визначили операторів поїзда. Демонстраційний рейс стане відкриттям альтернативного шляху доправлення вантажів з України в країни Середньої Азії. Орієнтовний склад контейнерного поїзда - 20 вагонів.

Нагадаємо, Росія повністю зупинила транзит товарів з України через свою територію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram