ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" найняв американських юристів для судів з Росією щодо Криму

Предмет спору поки що невідомий.

"Нафтогаз" найняв американських юристів для судів з Росією щодо Криму
Фото: www.nationallawjournal.com

НАК "Нафтогаз України" 1 січня уклала угоду з юридичною компанією Covington & Burling LLP (США) вартістю $1,25 млн для захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, пов'язаних з тимчасовою окупацією Автономної Республіки Крим.

Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на "Вісник державних закупівель".

В обґрунтуванні закупівлі не розшифровано конкретного предмету спору, для якого найняли американських юристів. Зазначено, що суперечки пов'язані з втратою або неможливістю використання "Нафтогазом України" майна і неотриманням ним доходів на території Криму і Севастополя, внутрішніх морських вод і територіального моря України навколо Кримського півострова, території виключної (морської) економічної зони України вздовж узбережжя Кримського півострова і прилеглого до узбережжя континентального шельфу України, на які поширюється юрисдикція органів державної влади України згідно з нормами міжнародного права, Конституції і за законами України.

Також "Нафтогаз" пояснює вибір Covington & Burling тим, що ця фірма має позитивний досвід захисту інтересів клієнтів на різних рівнях проти Російської Федерації, російських державних підприємств і російських чиновників.

До 2009 року старшим партнером Covington & Burling LLP був колишній генпрокурор США Ерік Холдер.

У 2011 році Юлія Тимошенко замовляла цій фірмі аудит закупівлі автомобілів швидкої допомоги та використання грошей за Кіотським протоколом.

У 2015 році Міністерство закордонних справ за $0,30 млн найняло Covington & Burling, щоб захистити Україну у суперечці з Росією про тлумачення і застосування Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій 1998 року. Також МЗС уклало з фірмою ще одну угоду для захисту від Росії за $1,03 млн, не повідомляючи, про яку саме справу йдеться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram