ГоловнаЕкономікаДержава

Кожні 10% девальвації дають 3 пункти зростання споживчих цін, - економіст

Ключовими чинниками інфляції торік були девальвація гривні і підвищення тарифів на комунальні послуги.

Кожні 10% девальвації дають 3 пункти зростання споживчих цін, - економіст
Фото: Предоставлено Еленой Белан

2015 року інфляція склала 43,3% у річному вимірі, піднявшись із 24,9% 2014 року. Результати виявилися трохи кращими від прогнозу Dragon Capital (44%), йдеться в повідомленні компанії.

Показник інфляції відрізняється від прогнозу насамперед через несподіване зниження цін на алкоголь, тютюн і одяг у грудні, а також через сезонне уповільнення цін на овочі слідом за листопадовим стрибком.

"Ключовими чинниками інфляції торік стали девальвація гривні і підвищення тарифів на комунальні послуги. В результаті за останні два кризові роки ціни на споживчі товари підвищилися на 79% на тлі майже триразового підвищення тарифів на комунальні послуги (+173% у 2014-15 рр.), а також на тлі девальвації гривні з 8 грн/$ на кінець 2013-го до 24 грн/$ на кінець 2015 р.", - коментує дані інфляції Олена Білан, головний економіст Dragon Capital.

Четверта частина зростання цін за останні два роки (20 в.п.) спричинена підвищенням житлово-комунальних тарифів, а решта три чверті - переважно девальвацією національної валюти, йдеться в повідомленні. Падіння цін на нафту лише трохи пом'якшило негативний вплив слабкої валюти на інфляцію. Однак зниження цін на світових товарних ринках більш чітко позначилося на динаміці індексу цін виробників: він зростав повільніше, ніж індекс споживчих цін, збільшившись на 25% 2015 р. після підвищення на 32% 2014 року.

"Оскільки гривня залишалася переважно стабільною з березня минулого року, ефект від минулої девальвації валюти вже повністю матеріалізувався в споживчих цінах і не повинен створювати додаткового тиску на інфляцію", - вважає Олена Білан.

Враховуючи чергове заплановане підвищення тарифів на комунальні послуги (газ, опалення, електроенергія), в компанії очікують уповільнення інфляції на кінець 2016 року до 14% завдяки ефекту бази порівняння, а також жорсткій фіскальній і грошово-кредитній політиці. Цей прогноз ґрунтується на очікуваннях стабільного валютного курсу.

"Однак кожні 10% девальвації гривні будуть оцінно додавати 3 в.п. до показника інфляції, повністю відобразившись у цінах протягом 5-6 місяців", - уточнює економіст.

Нагадаємо, на сайті LB.ua вийшла рецензія на книгу про інфляцію британського автора Адама Фергюссона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram