ГоловнаЕкономікаДержава

"Київгаз" зобов'язався встановити лічильники споживачам за свій рахунок

Термін установки продовжили

"Київгаз" зобов'язався встановити лічильники споживачам за свій рахунок
Фото: пресс-служба

Щоб уникнути тисяч відключень споживачів газу, у яких ще не встановлено лічильники, Київська міська адміністрація, Національна комісія з держрегулювання у сфері комунальних послуг і керівництво «Київгазу» ухвалили спільне рішення продовжити терміни встановлення лічильників у квартирах із газовими плитами і колонками. Про це заявив у четвер заступник голови правління «Київгазу» Юрій Лебедєв під час прес-брифінгу.

Юрій Лебедєв зазначив, що згідно з Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», ті споживачі, які використовують газ для приготування їжі та нагрівання води, зобов'язані вести облік газу. Але останнім часом почастішали випадки відмови споживачів від встановлення лічильника, і «Київгаз», згідно з законом, має повне право припинити газопостачання таких споживачів. Крім того, ті споживачі, які відмовилися або не дали можливість встановити лічильник, оплачуватимуть використання газу за нормою у 23,6 куб.м на одну зареєстровану особа.

Щоб уникнути тисяч відключень, КМДА, Нацкомісія і керівництво «Київгазу» стали на бік киян і ухвалили спільне рішення продовжити термін кампанії зі встановлення квартирних газових лічильників.

У «Київгазі» сподіваються, що кияни відповідально поставляться до питання встановлення приладів обліку споживання газу та, відповідно до Закону, сприятимуть встановленню лічильників, а також співробітникам компанії, які займаються установленням лічильників.

Крім цього, з 1 січня 2016 року до 1 січня 2018 року ПАТ «Київгаз» зобов'язаний встановити прилади обліку газу у 600 378 квартирах з газовими плитами без колонок.

Враховуючи, що вартість одного лічильника з установленням  наразі становить 1850 грн., то виходить, що на квартирний облік за наступні 2 роки необхідно витратити понад 1,1 млрд. грн. У зв'язку з цим, а так само з тієї причини, що чинний Кодекс газорозподільних систем дає можливість здійснення побудинкового обліку споживання газу, у Києві паралельно зі встановленням квартирних лічильників проводитиметься встановлення будинкових лічильників, що дозволить досягти значного заощадження у більш, ніж 2,5 разу.

Наразі у Києві вже встановлено 96 будинкових лічильників. Загалом треба встановити такі лічильники у 5700 багатоквартирних будинках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram