ГоловнаЕкономікаДержава

Україна запустила маршрут доправлення вантажів у Казахстан і Китай, оминаючи Росію

Експериментальний рейс включає поромні переправи та сухопутний шлях

Україна запустила маршрут доправлення вантажів у Казахстан і Китай, оминаючи Росію
Фото: facebook.com/Міністерство інфраструктури України

У п'ятницю з Іллічівського морського порту вирушив перший експериментальний рейс за маршрутом Україна-Грузія-Азербайджан-Казахстан-Китай.

У церемонії запуску контейнерного поїзда взяли участь міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, міністр економічного розвитку Айварас Абромавичус, віце-прем'єр Геннадій Зубко, голова Одеської обладміністрації Михайло Саакашвілі.

Маршрут стане новим напрямком "Шовкового шляху" й альтернативою доставки вантажів з України на ці ринки, оминаючи територію Росії. Він включає поромні переправи Чорного і Каспійського морів (Іллічівськ - Батумі і Алят - Актау-Порт) і повинен стати конкурентним порівняно з традиційним сухопутним маршрутом.

Фото: facebook.com/yatsenyuk.arseniy

14 січня Україна, Азербайджан, Казахстан і Грузія підписали протокол про встановлення конкурентоспроможних пільгових тарифів на вантажоперевезення цим транспортним маршрутом.

Нагадаємо, Мінекономіки України стверджує, що від початку року Росія де-факто повністю зупинила транзит будь-яких товарів походженням з України через свою територію, незалежно від країни кінцевого призначення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram