ГоловнаЕкономікаДержава

Україна збільшила тариф на транспортування російського газу

Переговори з "Газпромом" будуть складними

Україна збільшила тариф на транспортування російського газу
Фото: EPA/UPG

Нова схема ціноутворення, запроваджена НКРЕКУ з 2016 року, збільшить тариф на транзит російського газу приблизно на 50% або навіть більше, однак переговори з "Газпромом" будуть складними.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, передає "Інтерфакс-Україна". "Він (тариф - ред.) буде відповідати новим розрахункам регулятора. Це приблизно, як я пам'ятаю, $4,5 за 100 км (за 1000 кубометрів - ред.). Це десь на 50% більше, ніж до цього", - сказав Демчишин.

Він також зазначив, що до останнього часу тариф регулювався двосторонніми договорами між "Нафтогазом України" і "Газпромом".

Нагадаємо, наприкінці грудня директор з розвитку бізнесу "Нафтогазу" Юрій Вітренко повідомив, що, за новими правилами, тарифи на транзит російського газу в Західну Європу "радикально" підвищать. Раніше НАК "Нафтогаз України" повідомляв, що нова система формування тарифу на транзит російського газу - RAB (в українському перекладі "тариф стимулювання" або "регуляторна база активів") - дозволить підвищити оплату транзиту в 1,5 разу. Раніше транзитна ставка становила 2,7 дол. за транспортування 1 тис. кубометрів на 100 км.

Окрім того, в Стокгольмський арбітраж подано позов з вимогою переглянути транзитний контракт із Росією. Він включає чотири вимоги: визнати, що права і обов'язки "Нафтогазу" за контрактом на транзит газу у 2009-2019 роках підлягають передачі "Укртрансгазу"; змінити контракт на транзит газу відповідно до енергетичного й антимонопольного законодавства України та Європейського Союзу; зобов'язати "Газпром" виплатити "Нафтогазу" 3,2 млрд доларів за ненадані для транзиту обсяги газу; визнати, що транзитний тариф слід переглянути.

Попередня сума вимог за цим позовом - 10 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram