ГоловнаЕкономікаДержава

Україна найближчим часом купуватиме газ тільки в Європі, - Коболєв

Наразі Україна обійдеться без російського газу

Україна найближчим часом купуватиме газ тільки в Європі, - Коболєв
Андрей Коболев
Фото: yes-ukraine.org

Нижчі ціни на природний газ на європейському ринку і його достатні запаси в українських газових сховищах дозволяють Україні найближчим часом обходитися без закупівель російського газу.

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Зараз купуємо весь газ на європейському ринку. Наразі міняти тактику придбання ми не бачимо потреби. Тим більше зважаючи на більш вигідні ціни в Європі", - розповів він журналістам у кулуарах "Українського сніданку" в Давосі.

Коболєв також уточнив, що станом на ранок п'ятниці закупівлі газу в Європі становили близько 40 млн кубометрів на добу, а підйом газу зі сховищ - близько 90 млн кубометрів.

Голова "Нафтогазу" визнав, що у разі дуже сильних холодів протягом тривалого періоду теоретично може виникнути ситуація, коли Україні доведеться закуповувати російський газ.

"Теоретично проблемним моментом для української ГТС завжди був кінець лютого", - нагадав Коболєв, зазначивши, що наразі ГТС працює у штатному режимі.

У відповідь на прохання спрогнозувати, яким може бути лютий, голова НАК заявив, що не займається "прогнозом погоди".

"У мене є три прогнози, і вони всі дуже різні. Можна заплющити очі і вибрати будь-який", - сказав він.

Нагадаємо, з липня 2015 року Росія внесла зміни у формулу нарахування експортного мита на газ, що поставляється в Україну, щоб зменшити розмір знижки. У відповідь Україна припинила закупівлю російського газу, і весь третій квартал обходилася тільки власним видобутком і реверсними поставками.

Імпорт відновили в рамках "зимового пакета" 12 жовтня, а після 25 листопада знову припинили. За цей період "Нафтогаз" сумарно переказав "Газпрому" 542 млн доларів передоплати за газ, ця сума відповідає обсягу у 2,383 млрд кубометрів газу.

Росія погодилася продавати газ по 212 доларів, але Україна відхилила цю пропозицію як занадто дорогу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram