ГоловнаЕкономікаДержава

Рішення Мінфіну загрожує бюджетникам кризою неплатежів, - документ

Банки можуть оскаржити постанову Кабміну в суді

Рішення Мінфіну загрожує бюджетникам кризою неплатежів, - документ
Фото: for-ua.com

20 січня 2016 року Кабінет Міністрів України з подачі Міністерства фінансів затвердив проект постанови "Про удосконалення механізму виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги", яким встановив жорсткі критерії відбору уповноважених банків, повідомляє comments.ua з посиланням на постанову.

Втім, банкіри сподіваються на здоровий глузд прем'єра Арсенія Яценюка, для якого затвердження такого документа буде відчутним ударом по його політичній кар'єрі. На думку глави "Асоціації захисту фінансових прав" Світлани Мальованої, якщо цю постанову підпише прем'єр, то цей день стане воістину "чорним" для більш ніж 15 мільйонів працівників державних і бюджетних підприємств, держорганів і одержувачів соціальної допомоги.

Справа в тому, що новим критеріям уповноважених за цим документом відповідатимуть лише держбанки. А за 30 днів, відведених на виконання постанови держорганами, фізично організувати цивілізований механізм виплати зарплат такій кількості людей буде неможливо. У нинішньому стані глибоко збиткові держбанки навіть теоретично не зможуть забезпечити обслуговування такої кількості людей.

"Значить, вже до початку березня всі бюджетники країни, в тому числі силовики і військові, просто не зможуть отримати доступ до своїх грошей, і кілька місяців муситимуть жити недоїдаючи, поки цю незаконну постанову оскаржуватимуть у судах, - зазначає Світлана Мальована. - Кризу державних фінансів уряд вирішуватиме за рахунок простих громадян, що загрожує соціальними наслідками".

Втім, на думку експертів, українська банківська система здатна ефективно чинити опір таким діям уряду. Справа в тому, що у разі погодження монопольної постанови Кабміну Мін'юстом, банки легко зможуть оскаржити цей документ у суді.

Наразі, кабінет Яценюка програв два судові розгляди за фактами адміністративного тиску на працівників бюджетної сфери, а президент задовольнив петицію Асоціації захисту фінансових прав, яка вимагає забезпечити право кожного громадянина на вільний вибір способу отримання зарплати і банку для її нарахування.

На думку керівника асоціації Світлани Мальованою, уряд не має жодних юридичних підстав для введення монополії на виплату особистих коштів громадян, а очевидна абсурдність таких рішень стане каталізатором соціальної напруженості в суспільстві. Навряд чи такий сценарій потрібен сьогодні Україні і керівництву уряду, який сьогодні проводить реальні реформи заради стабільності в суспільстві. Тому ймовірність того, що на цій постанові так і не з'явиться підпис прем'єр-міністра, досить велика.

Фото: comments.ua

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram