ГоловнаЕкономікаДержава

Україна попросить у МВФ більше часу на пенсійну реформу

Час необхідний, аби забезпечити необхідну підтримку суспільства.

Україна попросить у МВФ більше часу на пенсійну реформу
Фото: EPA/UPG

Україна попросить у Міжнародного валютного фонду більше часу на виконання одного з "маяків" кредитної програми, який стосується пенсійної реформи.

Про це йдеться в оновленому в січні 2016 року проекті Меморандуму про економічну та фінансову політику, пише РБК-Україна.

"Ми і далі налаштовані на реалізацію реформ, які дозволять закласти міцний фундамент для пенсійної системи, яка набуває ще більшої актуальності на тлі зниження внесків на соціальне страхування [до 22%], але нам потрібен певний додатковий час для забезпечення необхідної підтримки суспільства", - йдеться в документі.

У документі також сказано, що поки пенсійна система, після всіх запланованих заходів, не працюватиме стабільно, уряд утримається від упровадження другого рівня реформи.

Також проект Меморандуму містить прохання надати Україні 5,8 млрд доларів цього року. Крім того, в проекті документа влада України підтверджує свою налаштованість на реалізацію політики і виконання завдань економічної програми, яка підтримується в рамках угоди з МВФ про Механізми розширеного фінансування (EFF).

Нагадаємо, Україна мусила до кінця 2015 року прийняти пакет пенсійної реформи, щоб запустити накопичувальну систему.

Кабінет Міністрів ще навесні минулого року підготував проект нової пенсійної реформи, в рамках якої замість одного джерела фінансування пенсій повинні з'явитися три.

Проект реформи складається з чотирьох законопроектів і включає п'ять основних положень:

1. Наведення порядку в чинній солідарній системі пенсійного забезпечення, яка передбачає, що пенсії фінансують працюючі громадяни.

2. Ліквідація спеціальних пенсій. З 1 січня 2016 року пенсії для держслужбовців, депутатів, прокурорів і т.ін. нараховуватимуть за тим самим законом, що й пенсії звичайних громадян. Виняток становитимуть військові.

3. Уведення накопичувальної системи, коли працюючий громадянин буде фінансувати власну майбутню пенсію. За словами міністра соцполітики Павла Розенка, накопичувальну систему запроваджуватимуть із 1 січня 2017 року за умови, що відновиться економічне зростання. Страховий внесок становитиме 2% 2017 року, до 2022 року він збільшиться до 7%. Одночасно має знизитися навантаження на роботодавця. Накопичувальна система буде обов'язковою для громадян віком до 35 років і добровільною для тих, кому вже виповнилося 35 років.

4. Введення професійної пенсійної системи в рамках накопичувальної системи. Цей пункт включає тих, хто сьогодні виходить на пенсії раніше, ніж звичайно (наприклад медики). Вони теж будуть включені в накопичувальну систему, але за них доплачувати буде держава.

5. Розвиток недержавного пенсійного страхування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram