ГоловнаЕкономікаДержава

Рада скоротила список умов для отримання земельних ділянок без торгів

Депутати внесли поправки до Земельного кодексу

Рада скоротила список умов для отримання земельних ділянок без торгів
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада скоротила список умов, за якими громадяни можуть отримувати ділянки без земельних торгів. За відповідний проект закону №2279 у четвер проголосували 228 народних депутатів.

Законопроект вніс значні зміни до частини другої статті 134 Земельного кодексу, яка визначає перелік випадків, коли земля державної або комунальної власності надається людям або організаціям без торгів.

У сучасній редакції таких випадків - 26. Депутати його урізали.

Зокрема, громадяни можуть розраховувати на отримання землі без торгів для сінокосіння, випасання худоби та городництва (нова редакція абзацу 16). Раніше землю також могли виділяти для ведення фермерського господарства, особистого селянського господарства, садівництва, будівництва житла і дач, будівництва гаражів (попередня редакція абзацу 16).

Варто зазначити, що в Земельному кодексі залишається без змін стаття 121, у якій регламентується безкоштовна передача земельних ділянок для потреб, вилучених зі статті 134. За словами одного з авторів проекту Олега Кулініча, на практиці ці зміни означатимуть, що громадянин може отримати земельну ділянку певного розміру, згідно зі статтею 121. Але якщо він захоче отримати більше землі, тоді йому доведеться йти на земельний аукціон і змагатися з іншими охочими.

Також зі 134 статті виключено пункти про виділення землі державним і комунальним підприємствам; для створення озеленених територій загального користування; для заміни примусово відчужених ділянок; для оптових ринків сільгосппродукції.

Нагадаємо, 10 листопада Верховна Рада проголосувала за продовження мораторію на відчуження сільськогосподарських земель до 1 січня 2017 року з урахуванням обов'язкової розробки законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення до 1 березня 2016 року.

У вересні прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що до зняття мораторію необхідно зробити п'ять кроків: завершити інвентаризацію ділянок, обмежити право власності на землю в одних руках, заборонити купувати землю іноземцям, визначити механізми викупу землі і відпрацювати їх у рамках експерименту. У держкадастр вважають, що мораторій можна буде зняти тільки у 2018-му або 2019 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram