ГоловнаЕкономікаДержава

5 дивних державних закупівель Верховної Ради та Верховного Суду

Заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Максим Нефьодов висловив здивування у інтерв'ю LB.ua закупівлею горілчаних напоїв одним з держпідприємств Дніпропетровської області: "Ось алкоголь. Чи можуть вони його купити? Теоретично можуть. Немає закону, який забороняє їм це робити. А ось чи хочемо ми як суспільство, щоб держкомпанії купували алкоголь? Моя відповідь - точно ні. Я не хочу, щоб за мої податки вони купували горілку, віски або бренді".

Ми вирішили подивитися за допомогою сервісу E-data, що ще купують державні органи. Цей сервіс було створено Мінфіном на виконання закону "Про відкритість використання публічних коштів". Це офіційний державний інформаційний ресурс, на якому можна знайти інформацію щодо використання публічних коштів Держбюджету України та місцевих бюджетів, органами Пенсійного фонду, держпідприємствами, а також фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування. Доступ до цієї інформації є вільним та безоплатним.

Знайти 5 дивних закупівель нам допомогла волонтерка Мінфіну Наталя Кравченко.

Зал Верховного Суду України
Фото: Анатолій Степанов
Зал Верховного Суду України

Серветки та картини для Верховного Суду

У грудні 2015 року Верховний Суд України витратив 12,7 тис. грн на вологі серветки для екранів, а 8,5 тис. грн – на картини та дерев’яні рамки. Цікаво, що ці гроші були перераховані одному й тому самому підприємцю - Ганні Головченко.

Щоб збільшити зображення - натисніть на нього.

Товари для перукарні для Верховної Ради

Управління адміністративними будинками Управління справами Верховної Ради України закупило у листопаді 2015 року фарбу для волосся, лак та піну (товари для перукарні) в ТОВ "Петрикор" на 10,85 тис. гривень. За даними Мінюсту власниками цієї компанії є Ірина Предко та Ніна Предко.

Оренда житла для депутата Верховної Ради

84,64 тис. гривень Управління справами Верховної Ради витратило на компенсацію витрат з оренди житла у другому півріччі 2015 року для народного депутата з "Народного фронту" Вадима Сидорчука. Тобто виходить, що депутат витрачає на оренду житла приблизно 14 тис. гривень щомісяця.

Годинники для Верховної Ради

Близько 200 тис. гривень Управління справами Верховної Ради витратило на закупівлю годинників у листопаді 2015 року в ТОВ "Київський годинниковий завод". Кінцевим власником цього підприємства згідно даних Мінюсту є Олексій Золотарьов. Цікаво, що співзасновником компанії є також російське ЗАТ "Часовой звод "Полет".

**

Портал Є-дата діє з 15 вересня 2015 року. "За 5 місяців роботи маємо на порталі E-data найбільшу базу даних щодо публічних фінансів в Україні та значний інтерес громадськості до даного ресурсу", – стверджує Міністр фінансів України Наталія Яресько. Крім того, портал E-data внесено до міжнародного переліку відкритих інформаційних порталів усього світу dataportals.org.

За даними Наталії Яресько, на сьогодні на порталі E-data зареєстровано понад 1200 тис. контрактів та близько 23 тис. службових кабінетів, тобто розпорядників бюджетних коштів. Найбільше розпорядників та одержувачів бюджетних коштів зареєстровано в Тернопільській області – 52% від загальної кількості, у Львівській – 44%, у Дніпропетровській – 42%.

Наразі на порталі E-data реалізовано лише перший модуль "Використання публічних коштів". Як пояснює Яресько, цей модуль реалізований на базі донорських коштів від німецьких і інших міжнародних партнерів, на базі наших українських IT-експертів.

Наступним етапом проекту стане впровадження другого модулю – системи "Прозорий бюджет". Це буде перша онлайн-аналітична система, яка дасть змогу оперативно отримати інформацію щодо виконання державного та місцевих бюджетів, отримати прогноз руху грошових коштів, оцінити ризики, отримати інформацію для прийняття управлінських рішень. Програма "Прозорий Бюджет" має автоматизувати всі процеси, що пов’язані з документообігом звітності, та викорінити корупційну складову в бюджетному процесі.

Третій модуль – управління ліквідністю на рівні держави – поєднає рух грошових коштів, ключові показники ефективності (KPI) та ефективність системи управління державними фінансами.

Завдяки порталу E-data кожен, хто має доступ до інтернету, може контролювати витрати державних органів, а саме скільки бюджетних коштів та з якою метою витрачають розпорядники, хто є одержувачами цих коштів.

Ольга ХворостинаОльга Хворостина, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram