ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін увів норму споживання газу населенням на рівні 4,4 кубометра

Користувачам без лічильників доведеться платити більше.

Кабмін увів норму споживання газу населенням на рівні 4,4 кубометра
Фото: Макс Левин

Кабінет Міністрів вирішив установити норму споживання газу для побутових споживачів, у яких не встановлено лічильника, на рівні 4,4 кубометра на людину.

Таке рішення ухвалили на засіданні уряду в середу.

Міністр енергетики Володимир Демчишин повідомив, що у квітні 2015 року норму знизили із 6 кубометрів до 3, але це рішення скасували в судах за позовами облгазів. З лютого 2016 року газопостачальні компанії планують не тільки стягувати плату за 6 кубометрів, а й перерахувати плату за попередні місяці.

Він запропонував знову знизити норму, але до рівня 4,4 кубометра. "Ми запропонували встановити норму в розмірі 4,4 куб. м на особу за місяць для споживачів, які використовують газ для плити і мають централізоване гаряче водопостачання. Чому 4,4? Насправді норма споживання протягом опалювального сезону є в діапазоні ближче до шести, в неопалювальний сезон - менш ніж три. Ми визначили середнє значення", - сказав Демчишин.

Однак голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв зазначив, що регіональне споживання дуже відрізняється, і в Києві облгаз може влаштувати і норма в 3 кубометри, а, наприклад, у Сумській області буде мало й 4,4 кубометра.

У результаті обговорення прем'єр-міністр Арсеній Яценюк запропонував скасувати постанову №619 від 1996 року, в якій було прописано норму 6 кубометрів (щоб облгази не могли рахувати споживання за старою нормою), і прийняти нову - з нормою 4,4 кубометра.

"І тоді протягом двох тижнів до моменту забезпечення всіх споживачів України лічильниками природного газу внести розбивку по нормах для кожного окремого облгазу, і всі відразу заметушаться і швидко почнуть ставити лічильники", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, що один кубометр газу для споживачів, які не використовують його для опалення, становить 7,2 гривні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram