ГоловнаЕкономікаДержава

Через російське ембарго експорт в Азію знизився на 60-80%, - МЕРТ

Транзит українських товарів до країн Азії і на Кавказ здійснюється через територію Білорусі

Через російське ембарго експорт в Азію знизився на 60-80%, - МЕРТ

Через введене Росією ембарго транзит української продукції в країни Азії може здійснюватися винятково через територію Білорусі двічі на тиждень, що суттєво затягує процес доставки і робить його більш витратним.

Про це на засіданні Генеральної ради СОТ заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник України Наталія Микольська, повідомляє офіційний сайт МЕРТ.

"Введені заборони і обмеження ... є дискримінаційними і політично мотивованими. Вони призводять до зниження експорту в країни Середньої Азії та Кавказу (падіння експорту в ці країни становить близько 60-80% в першому місяці 2016 року порівняно з аналогічним періодом минулого року) і негативно впливають на торгівлю не тільки в регіональному, а й у міжнародному масштабі", - заявила Микольська.

За її словами, використовуючи форму СОТ, Україна вкотре звернула увагу Росії на невідповідність прийнятих заходів принципам і домовленостями СОТ і попередила, що це питання буде систематично порушуватися на найближчому Комітеті з сільського господарства і Раді з торгівлі товарами СОТ.

Микольська відзначила, що позиція України знайшла підтримку серед інших членів організації. Зокрема, відповідні заяви були зроблені на засіданні Генеральної ради представниками США, Канади, Євросоюзу і Туреччини.

"Делегація РФ, на жаль, не надала аргументованих пояснень своїх дій", - зазначила торговий представник України.

Нагадаємо, Росія з 1 січня скасувала дію договору про зону вільної торгівлі з Україною. Причиною було названо набуття чинності угоди про ЗВТ між Україною і Євросоюзом. Окрім того, Росія розширила на Україну заборону на ввезення сільгосппродукції, сировини і продовольства, яку раніше було запроваджено відносно країн Євросоюзу, Канади, США, Австралії і Норвегії. Кабінет Міністрів оцінив імовірні втрати від російського ембарго в розмірі 600 млн доларів.

У грудні 2015 року президент Петро Порошенко підписав закон про ембарго на російські товари.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram