ГоловнаЕкономікаДержава

Єврокомісія схвалила будівництво Трансадріатичного газопроводу

Трубопровід протягнуто від кордонів Туреччини до Італії

Європейська комісія схвалила будівництво Трансадріатичного газопроводу (Trans Adriatic Pipeline, TAP) з Туреччини в Італію, який є частиною так званого "Південного газового коридору".

Основну частину Трансадріатичного газопроводу буде прокладено на території Греції, а далі через Албанію по дну Адріатичного моря до Італії.

Фото: europa.eu

"Сьогоднішнє затвердження договору щодо TAP є важливим кроком на шляху до завершення Південного газового коридору. Рамкова стратегія Енергоспівтовариства у лютому 2015 року визначила цей проект як ключовий внесок в енергетичну безпеку ЄС, оскільки він створить нові шляхи і джерела газу для Європи", - прокоментував рішення єврокомісар з енергетики Марош Шефчович.

Газопровід TAP є європейською частиною "Південного газового коридору", через який у 2020 році мають розпочатися поставки газу з Азербайджану. Його початкова потужність становитиме 10 млрд кубометрів. Вартість будівництва TAP - 5,6 млрд євро.

Інвестором є Trans Adriatic Pipeline AG, акціонерами якої є компанії BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) і Axpo (5%).

Нагадаємо, будівництво "Південного газового коридору" було закладено у вересні 2014 року. Проект включає в себе розширення Південнокавказького газопроводу (Баку - Тбілісі - Ерзурум), будівництво в Туреччині газопроводу TANAP і його продовження у Європі - газопроводу TAP.

Варто зазначити, що Росія намагається зараз реалізувати газопровідний проект "Посейдон", суть якого полягає в будівництві трубопроводу з Греції до Італії по дну Іонічного моря. Газ для цієї труби має піти по дну Чорного моря з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram