ГоловнаЕкономікаДержава

Уряд має вибити з "Газпрому" борг за транзит, - нардеп

Це правильно з морально-правових та економічних міркувань

Уряд має вибити з "Газпрому" борг за транзит, - нардеп
Фото: nfront.org.ua

Уряд стягне з російського "Газпрому" усі борги перед "Нафтогазом" і державою, в тому числі плату за транзит газу, і направить ці кошти на житлові субсидії, розповів народний депутат від "Народного фронту" Георгій Логвинський.

Так він прокоментував заяву топ-менеджера "Нафтогазу" Юрія Вітренка про те, що "Газпром" "ігноруватиме нові тарифи на транзит".

"Якщо "Газпром" ігнорує законні вимоги української компанії - його треба змусити. Якщо "Газпром" не сплатить у законний термін 86 мільярдів гривень штрафу за зловживання монопольним становищем - штраф треба стягнути до бюджету в судовому порядку. В тому числі з майна поза межами Росії. Усі ці борги уряд мусить вибити", - сказав Логвинський.

Заборгованість "Газпрому" перед Україною необхідно стягнути як з морально-правових, так і з економічних міркувань, вважає народний депутат.

"Газпром" - це найбільший платник податків і переважно державний актив Росії, який далі вбиває українських громадян і тероризує населення окупованих територій. Хоча б за це Україна мусить вибити з "Газпрому" всі належні нам за законом кошти... З точки зору економічних інтересів, ці кошти зараз вкрай необхідні українській енергетиці для подолання наслідків російської агресії", - заявив Георгій Логвинський.

Стягнені з "Газпрому" кошти, вважає він, слід використовувати для допомоги українським громадянам, які постраждали від російської окупації, на фінансування системи житлових субсидій та інші насущні потреби паливно-енергетичного комплексу України.

"Енергетика України зазнала величезних збитків від дій Росії. Зараз мусимо вкотре підвищувати ціни на газ для населення, щоб фінансувати імпорт і реструктуризувати багатомільярдні кредити, повішені на "Нафтогаз" режимом Януковича. Держава частково компенсує людям ці витрати через житлові субсидії - це понад 38 мільярдів гривень видатків держбюджету. При цьому Путін вкрав в України всю систему газовидобутку на шельфі Чорного моря, газосховища в Криму і на окупованій частині Донбасу. Без цих активів "Нафтогаз" не може інвестувати в розвиток видобутку і транспортування. Ось на що, зокрема, треба пустити борги "Газпрому" перед Україною", - сказав Логвинський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram