ГоловнаЕкономікаДержава

Дефіцит держбюджету залишається проблемою України, - Пинзеник

Закривати дефіцит держбюджету допомагає Нацбанк на шкоду реальному розміру пенсій і зарплат.

Дефіцит держбюджету залишається проблемою України, - Пинзеник
Фото: Макс Левин

Хронічно великий дефіцит держбюджету залишається проблемою для України, вважає колишній міністр фінансів, депутат Верховної Ради від БПП Віктор Пинзеник. А методи, якими цей дефіцит закривають, загрожують обвалити національну валюту. Про це депутат пише в своїй статті для LB.ua.

"Прагнення витратити більше, ніж заробив - абсолютно неприпустима і майже незрозуміла річ для будь-якої нормальної української родини. Але про цю прописну істину забувають вершителі долі нашої великої спільної української родини, коли продовжують здійснювати витрати в набагато більших, ніж наявні доходи, розмірах, а, відповідно, "народжувати" державні борги", - пише Віктор Пинзеник.

За його словами, дефіцит держбюджету в країні з 2009 року, а породжений держборг виріс майже в 18 разів - до 1572 млрд гривень на початок 2016 року або з 12,3% ВВП до 85%.

"Хоча абсолютна величина браку коштів у минулому році зменшилася на третину і, за моїми оцінками, склала 126 млрд гривень, досягнуте скорочення мало тішить. Тому що досягнуто його за рахунок нездорового і тимчасового джерела - зниження реальної мінімальної зарплати і пенсії", - пише колишній міністр.

Проблема українського бюджетного дефіциту не тільки в розмірах, але і в джерелах його покриття. Витрати уряду де-факто фінансуються за рахунок Нацбанку.

"Ми добре розуміємо природу цих коштів - вони придумані. У 2014 році їх "придумали" для потреб уряду на суму 171 млрд гривень, в минулому році - на 72 млрд. Обидва роки супроводжувалися стрімкою девальвацією і високою інфляцією", - пояснює Віктор Пинзеник. Продовження такої політики загрожує обвалити національну валюту.

Нагадаємо, Віктор Пинзеник також назвав співпрацю з МВФ важливим фактором, від якого буде залежати курс гривні в майбутньому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram