ГоловнаЕкономікаДержава

Україна й Іран підписали меморандум про економічну співпрацю

Залишилося реалізувати амбітні плани.

Україна й Іран підписали меморандум про економічну співпрацю

Україна й Іран у понеділок підписали меморандум, який визначає напрями співпраці між країнами.

Підписання документа відбулося в Тегерані після засідання Міжурядової комісії з питань економічного та торговельного співробітництва, повідомляє прес-служба Кабміну.

Країни, зокрема, розширять товарообіг в аграрній сфері. Україна зацікавлена в нарощуванні постачання в Іран зернових, олії, тваринницької продукції, живої худоби, цукру і кондитерських виробів, фруктів та овочів. Іран же зацікавлений в експорті сухофруктів, креветок, риби, фруктів і овочів.

Україна запропонувала Ірану інвестувати в лісову галузь України і співпрацювати в галузі рибного господарства, створювати спільні підприємства з розведення та вирощування осетрових, лососевих та інших видів риб.

Стверджують, що Іран готовий створювати спільні підприємства і розвивати переробку продукції агропромислового комплексу в Україні. Україна запропонувала Ірану співпрацю в розвитку інфраструктури і логістики, необхідної для полегшення торгівлі сільськогосподарськими продуктами.

Україна також запросила іранських інвесторів до участі в приватизації. Сторони домовилися про створення спільного комітету з питань інвестицій.

Україна й Іран продовжать співпрацю в банківській сфері, щоб полегшити торгівлю.

"Центральні банки України й Ірану погодилися опрацювати можливість використання національних валют для розрахунків під час здійснення двостороннього товарообігу", - сказано в повідомленні.

Україна й Іран зацікавлені в розвитку співпраці у видобутку вугілля, модернізації, ремонті та взаємних поставках обладнання та запчастин.

"Українські науково-дослідні установи можуть проектувати вугільні шахти для іранських компаній збагачення вугілля", - наголошено в повідомленні.

Зазначають, що сторони домовилися укласти контракти і залучити українських фахівців у металургійну галузь, враховуючи великий досвід України в проектуванні, будівництві та введенні в експлуатацію металургійних, хімічних підприємств і підприємств переробки корисних копалин.

Буде розширено співпрацю у виробництві вантажних і пасажирських вагонів, вагонів для метрополітену. Це стосується і постачання продукції автомобілебудівної галузі, обладнання бурового шахтного устаткування, бурового обладнання для підземних і відкритих робіт, підземних навантажувальних машин, рудничного транспорту.

В авіаційній галузі компанії країн співпрацюватимуть у модернізації літака Ан-140-100 і його спільному серійному виробництві, у проектуванні та виробництві нових модифікацій літака Ан-140-100, у сфері маркетингу і продажів пасажирських літаків Ан-158 в Ірані та регіоні, в напрямку постачання транспортних цивільних невійськових літаків Ан-178.

"Іран готовий до транзитного перевезення товарів України в країни Центральної Азії, Афганістану та інші країни регіону. Ми розширимо співпрацю в галузі залізничних перевезень. Іран зацікавлений в залученні українських компаній до співпраці в різних сферах залізничного транспорту, зокрема у сфері залізничного рухомого складу, супутнього обладнання та розвитку залізничної інфраструктури", - повідомляє Кабмін.

Іран готовий співпрацювати з Україною в напрямку розвитку комбінованих перевезень з використанням коридору «Перська затока, Іран (Астара і Каспійське море) - Чорне море, Європейські країни».

Нагадаємо, на початку 2016 року з Ірану зняли міжнародні санкції. Країна вже уклала кілька великих контрактів на постачання літаків і почала експортувати нафту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram