ГоловнаЕкономікаДержава

Німецький експерт рекомендує Україні розвивати ринок внутрішнього боргу

Зовнішній - на його думку, потрібно скорочувати.

Німецький експерт рекомендує Україні розвивати ринок внутрішнього боргу
Фото: forexrost.ru

У 1 кварталі 2016 року в держбюджет залучено 1,85 млрд грн. за рахунок розміщення гривневих ОВДП при річному плані 30 млрд грн.

Про це повідомив Мінфін за підсумками аукціону в середу, пише "Дело". 

На думку банкірів, причина слабкого попиту на ОВДП полягає в непривабливих ставках.

За даними Нацбанку, всього в обігу розміщено ОВДП майже на 530 млрд грн. Обсяг ринку колосальний, але майже 73% лежать у портфелі НБУ, 4,5% - у нерезидентів. Найбільшими після НБУ довгостроковими кредиторами бюджету є банки: в їх портфелях розміщено 20,4% ОВДП на 117 млрд грн. При цьому майже 90% облігацій зосереджені у держбанків: Ощадбанку, Укргазбанку та Укрексімбанку. Держбанки і великі банки з іноземним капіталом - Райффайзен Банк Аваль, Сітібанк, Укрсоцбанк - купують великі обсяги ОВДП на первинному ринку і тримають їх у портфелі тривалий час, часто до погашення.

Водночас УкрСиббанк, Альфа-Банк Україна, Кредобанк, ОТП Банк, ПУМБ, Фідобанк, Діамантбанк і інші купують держборг не тільки для себе, але і для клієнтів, як брокери і, таким чином, створюють вторинний обіг ринку. У недержавних банків, як зазначив заступник голови НБУ Олег Чурій, розміщені ОВДП майже на 10 млрд грн (2% обсягу ринку).

Ще на 11,8 млрд грн (2,2%) прокредитували бюджет України небанківські учасники - інститути спільного інвестування (ІСІ), недержавні пенсійні фонди (НПФ), страхові компанії та ін. Серед найбільших брокерів - "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU), Concorde Capital, Dragon Capital, Capital Times, ФК "Експерт", "Фінмаркет-груп". При цьому ICU, на відміну від інших небанківських учасників, виступає як брокер і дилер. Компанія управляє найбільшим у країні Фондом облігацій з активами понад 0,5 млрд грн, двома НПФ з активами в 130 млн грн, а також обслуговує великі страхові компанії, НПФ, ІСІ, банки.

На думку керівника проекту Німецької консультативної групи Роберта Кірхнера, Україні слід розвивати ринок внутрішнього боргу і скорочувати зовнішні запозичення. "У структурі держборгу Польщі, Угорщини та Чехії борг у місцевій валюті становить від 60 до 80%, тоді як в Україні - 32,2%, - сказав Р. Кірхнер. - На нашу думку, Україна повинна також іти цим шляхом і вживати відповідних заходів для розвитку ринку внутрішніх держоблігацій".

"Підвищення ставок на гривневі ОВДП хоча б на 1-2 п.п., до 19 -21%, може активізувати внутрішній ринок держборгу і таким чином залучити живі гроші не тільки для латання дірок бюджету, а й для запуску хоча б середньострокових інвестиційних проектів", - сказав голова центру "CMD-Ukraine", президент українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram