ГоловнаЕкономікаДержава

Переговори про замороження видобутку нафти провалилися

Нафтові країни не змогли досягти угоди через Іран

Переговори про замороження видобутку нафти провалилися
Фото: EPA/UPG

Представники нафтових країн на зустрічі, як відбулася у Досі (Катар) 17 квітня, не змогли домовитися про замороження видобутку.

Про це повідомив міністр нафтових ресурсів Нігерії Еммануель Качікву, пише Bloomberg.

Планується, що у червні відбудеться нова зустріч.

Представники 16 країн, в тому числі Росії та Саудівської Аравії, повинні були зустрітися в неділю вранці у столиці Катару для підписання угоди про замороження рівня нафтовидобутку на січневих позначках.

Однак початок наради було відкладено, оскільки Саудівська Аравія заявила учасникам, що хоче приєднання всіх країн картелю до рішення про замороження. Йдеться про Іран, який раніше відмовився говорити про замороження видобутку нафти, поки не збільшить її до 4 млн барелів.

Іранський міністр нафти Біжан Намдара Зангане сказав у суботу, що іншим країнам варто просто змиритися з тим, що ісламська республіка повернулася на нафтовий ринок: "Якщо Іран заморозить нафтовидобуток ... він не зможе отримати вигоди від скасування санкцій".

Нафтові міністри вирушили на зустріч з еміром Катару Тамімом бін Хамадом Аль Тані, і ближче до вечора переговори зрештою розпочалися.

Як зазначає Reuters, провал переговорів означатиме відновлення битви за частку ринку між основними виробниками і, швидше за все, зупинить відскік нафтових котирувань, який намітився останнім часом.

Ціна північноморського сорту нафти Brent останнім часом сягнула майже до $45, піднявшись майже на 60 відсотків з січневих мінімумів на оптимістичних очікуваннях, що угода допоможе вирішити проблему перенасичення ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram