ГоловнаЕкономікаДержава

Новим саркофагом прикриють четвертий енергоблок ЧАЕС у листопаді

На об'єкті "Укриття" завершується будівництво торцевих стін.

Новим саркофагом прикриють четвертий енергоблок ЧАЕС у листопаді
Фото: Макс Требухов

Новим саркофагом  прикриють четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС в листопаді цього року.

Про це в інтерв'ю ZN.ua сказав генеральний директор ЧАЕС Ігор Грамоткін.

"Ми перебуваємо зараз у заключній фазі етапу створення безпечного конфайнмента, або "Арки", на якому одночасно реалізуються два дуже складних проекти. Ми споруджуємо всередині об'єкта "Укриття" торцеві стіни, які вийдуть з об'єкта і забезпечать герметизацію "Арки", яка буде його прикривати. Також завершуємо роботу в самій "Арці" з монтажу інфраструктури та об'єктів технологічного корпусу з управління системами життєзабезпечення. Згідно з нашими планами, в листопаді 2016 року ми маємо  прикрити "Аркою" четвертий енергоблок", - сказав він.

Після цього повинні початися роботи з перетворення "Укриття" в екологічно безпечну систему.

Третій етап - демонтаж нестабільних конструкцій і вилучення паливовмісних мас.

"Я глибоко переконаний: на цьому етапі повинен бути створений такий же майданчик міжнародного співробітництва, як і при спорудженні "Арки". Це надскладне завдання, з яким, впевнений, жодна країна в світі самостійно впоратися не зможе. Тут потрібні будуть і наукові знання, і промисловий потенціал, і робототехніка, знадобиться потенціал всієї світової ядерної галузі", - заявив Грамоткін.

Нагадаємо, висота арки становить 110 метрів, довжина - 165 метрів, а арочний проліт становить 260 метрів. Через величезні розміри арку побудовано із двох частин, які з'єднали влітку 2015 року. Призначення арки - захист навколишнього середовища від радіоактивного випромінювання, а також забезпечення можливості розбирання конструкцій блоку і переміщення ядерних відходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram