ГоловнаЕкономікаДержава

G7 привітала підвищення ціни газу в Україні

"Велика сімка" буде допомагати українському енергосектору.

G7 привітала підвищення ціни газу в Україні
Фото: yuzle.com

Країни "Великої сімки" вітають суттєві реформи у сфері енергетичної політики в Україні й обіцяють продовжити підтримку енергетичного сектору країни.

Про це йдеться в ухваленій спільній заяві міністрів енергетики G7, дводенна зустріч яких завершилася в понеділок у японському місті Кітакюсю, повідомляє ТАСС.

"Ми вітаємо істотні реформи у сфері енергетичної політики України, включаючи реформи системи енергетичних тарифів газового сектору", - йдеться в документі. Зокрема, голови енергетичних відомств G7 високо оцінили готовність української влади презентувати "необхідні умови для створення всебічної енергетично ефективної програми, орієнтованої на газово-тепловий сектор".

Міністри "Великої сімки" пообіцяли продовжити підтримку енергетичної безпеки України й інших країн, "які потерпають від перебоїв постачання енергії". "У контексті кризи між Росією і Україною ми повторюємо, що питання енергетики не повинно використовуватися як метод політичного примусу, ані як загроза енергетичній безпеці, - йдеться в тексті документа. - Ми далі готові підтримувати Україну й інші країни, які почуваються вразливими в питанні постачання енергії". Зазначають також, що G7 буде сприяти створенню в таких країнах "стійкої та конкурентоспроможної енергетичної системи".

Нагадаємо, уряд України 27 квітня прийняв рішення, що з 1 травня в Україні підвищують тарифи на газ. Із цього дня в країні запанує єдина ринкова ціна на газ для населення, яка становитиме 6878 гривень за тисячу кубічних метрів. Тож Україна відмовилася від соціальної пільгової ціни на газ, замінивши її ринковою.

Зустріч міністрів енергетики країн "сімки" стала черговим етапом міністерських зустрічей напередодні безпосереднього саміту лідерів G7, який пройде в Японії наприкінці травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram