ГоловнаЕкономікаДержава

The Economist назвав Україну п'ятою в світі з "кумівського капіталізму"

Українські мільярдери отримали дохід на рівні 6,7% ВВП завдяки зв'язків з владою.

Журнал The Economist опублікував рейтинг країн за ступенем поширеності в них "кумівського капіталізму" — зв'язків бізнесу з державними структурами.

Згідно з рейтингом, Росія займає перше місце в світі з "кумівського капіталізму", слідом за нею в списку журналу містяться Малайзія, Філіппіни, Сінгапур і Україна.

The Economist складає свій рейтинг, використовуючи дані зі списку мільярдерів журналу Forbes про стан і джерело доходів найбагатших людей світу. Кожного з них журнал називає або не називає "кумом" залежно від джерела доходів.

Потенційно схильними до "кумівського капіталізму" The Economist називає галузі, що тісно взаємодіють з державними структурами, серед них - гральний бізнес, нафтогазовий і оборонний сектори, банківська справа, нерухомість, інфраструктурні проекти, порти й аеропорти. Журнал визначає, яка частина доходів отримана мільярдерами від цих галузей. Після цього мільярдери групуються за країнам, а їх сукупний дохід представляється в процентному відношенні від ВВП країни.

Для Росії цей показник, за версією The Economist, становить 18%. У Малайзії, що міститься на другому місці в рейтингу сукупний дохід мільярдерів-"кумів" становить 13% ВВП, у Філіппінах - 11,2%, в Сінгапурі - 10,6%, в Україні - 6,7%.

У десятку країн з найпоширенішим "кумівським капіталізмом" також увійшли Мексика, Індонезія, Туреччина, Індія і Тайвань. Китай займає 11 місце в рейтингу, США - 16, Франція -18. Останнє, 22-ге місце рейтингу, займає Німеччина.

Водночас журнал наводить дані не тільки за 2016, але і за 2014 рік. За оцінкою The Economist, два роки тому Україна була третьою в світі з "кумівського капіталізм". Сукупний дохід мільярдерів-"кумів" тоді становив близько 13% ВВП.

Як зазначає The Economist, за період з 2004 по 2014 рік сукупний статок мільярдерів, які заробляють у "кумівських" галузях, збільшився на 385%, до $2 трлн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram